Szilárda
-4 °C
2 °C

Óriáskenguru és ősoroszlán kövülete Ausztráliában

MTI
2002.07.30. 14:44
Másfél millió éves óriáskenguru-kövületre és számos más állati csontvázra bukkantak a tudósok Ausztrália nyugati részében. A távoli Nullarbor-síkság több barlangjából jó állapotban előkerült erszényes-maradványok, köztük a háromméteres kenguru (Procoptodon Goliath) kövülete mellett egy oroszlánfajta csontjai is előkerültek - jelentette kedden egy nyugat-ausztráliai napilap.

A tudóscsoport vezetője, John Long szerint a két hónappal ezelőtt talált kövületek a legjelentősebbek a gerincesek Ausztráliában eddig talált csontmaradványai közül Különösen érdekes egy azóta kihalt oroszlánfajta teljes egészében megmaradt csontváza. A három méter nagyságú oroszlánnak (Thylacoleo) késhosszúságú fogai és éles karmai voltak, hogy széttéphesse és kibelezhesse velük zsákmányát.

A szomszédos barlangokban hét további oroszlán és két tasmaniai tigris csontvázának megkövesedett darabjai kerültek elő. Long szerint ezek a kövületek megmutatják, hogy "miként alakult ki korunk faunája a Föld rendkívül összetett élővilágából" - olvasható az AFP-ben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!