Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Környezetvédők nyílt levele ciánügyben a miniszterhez

Index
2002.07.30. 15:08
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz címzett levelet aláíró hazai civil szervezetek nemzetközi környezetvédelmi hatásvizsgálatot szeretnének a verespataki aranybánya ügyében.

Huszonegy magyar környezetvédelmi szervezet írta alá azt a nyílt levelet, amelyben kérik Kemény Attila közigazgatási államtitkárt, hogy kezdeményezze az Espoo-i Egyezmény által lehetővé tett határon átnyúló környezeti hatásvizsgálat alkalmazását a romániai Verespatakon (Rosia Montana) tervezett nyíltszíni fejtésű aranybányával kapcsolatosan.

A levél szerint a bánya cián alkalmazásával szándékozik az alacsony arany tartalmat kinyerni a kőzetből. A technológiából adódóan a bánya tározója veszélyes hulladéknak minősülő cián, arzén, uránium, kadmium, vas, higany, nikkel vegyületek nagy koncentrációját tartalmazó zaggyal lesz tele. Tekintve, hogy Verespatak a Maros vízgyűjtőjében található, Magyarország egy tározóbaleset esetén érintett országgá válik - áll a nyílt levélben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?