Januártól tilos az árpádsáv?

2006.12.05. 12:44
62 hozzászólás

A lánclevél szerint 2007 januárjától egy kormányrendelet értelmében tilos minden, ami árpádsávos: a zászló, a felvarrók, a sapkák, a pólók is, így jövőre a rendőrnek joga levenni viselőjéről a tiltott ruhadarabot. A lánclevél úgy tudja, a kormány indoka a félelem. Megnéztük a törvényt, megkérdeztük a kormányt, olvassa el, a hír miért kamu!

A lánclevél

„2007 Januártól tilos az Árpád-sáv.
A kormány rendelete alapján Januártól minden féle Árpád-sáv tiltott lesz.
Minden olyan zászló, felvarró, sapka, sál, póló, pulóver,karszalag,fejkendő,kendő
amin Árpád-sáv van tiltott tárgyak közé tartozik.
A rendőrök akin meglátnak egy Árpád-sávos pólót megteheti hogy leveteti rólad és elkobozza rosszabb esetben az őrse is bevisznek mivel tiltott jelképet híresztelsz.
A „gyanús"alakokat felszólíthatják hogy mutassák meg ruházatukat ehhez joguk meglesz.

Indok:Az Árpád-sáv hatalmi szimbólummá vált ezért be kell tiltani.
Valóban így van. Jelképezte a tisztaságot,történelmüket,múltunkat de a kormányt nem érdekli és itt van az igazi indok:FÉLNEK Az Árpád-sávos zászlók,pólók,felvarrók utána érdeklődés ugrásszerűen megnőtt köszönhető a Kossuth-téri tüntetéseknek de legfőképp Október 23.-ai események miatt.
Budaházy György is megmondta:" De mindeközben magasra emelkedik az Árpád-sávos zászló. Mert vegyük észre,ennek a forradalomnak ez a jelképe. Úgy, mint '56-nak a lyukas zászló volt. Milyen régóta szerettük volna sokan visszahelyezni ezt a zászlót az őt megillető rangba."
Félnek mert már rég meg kellett volna szűnnie a tiltakozásoknak,már bele kellett volna törődnünk hogy nem az van amit mi akarunk hanem az a egyjónéhány „politikus"(mszp-szdsz karöltve)hozza meg a döntéseket.
Amit a nép akar az őket nem érdekli de most már rájöttek hogy itt baj van még mindig vannak tiltakozások a MAGYAR NÉP nem tűri hogy ez tovább menjen ezért „nekik"ellenlépéseket kell tenni ami most az Árpád-sáv betiltása.
De mit tesznek a Címerünkkel hiszen megtalálható benne az Árpád-sáv.
Mit csinálnak kivágják belőle?Vagy az új jelkép a szegfű lesz vagy visszahozzák a sarló-kalapácsot végül is nekik ez az igazi jelkép a vörös csillag ők ebben hisznek.
Terjesszétek a hírt hogy itt valami megint el van kurva elkurta egy böszme!”

Tény

A hír hoax, az árpádsávos zászló a magyar történelmi zászlósor darabja, nem tiltott önkényuralmi jelkép, így használata sem tilos. 1998-ban került a Btk.-ba az önkényuralmi jelképek használatára vonatkozó szabályozás, ami tiltja a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarló-kalapács, az ötágú vörös csillag közszemlére tételét, terjesztését, és nagy nyilvánosság előtti használatát. A Magyarország címerében is megtalálható árpádsáv kimaradt a törvényszöveg felsorolásából, és azóta sem került bele. A lánclevél ráadásul kormányrendeletre hivatkozik, ami sosem írhatja felül a törvény megállapításait.

Rémhírnek nevezte az Indexnek Fodor Gábor szabaddemokrata politikus a levél tartalmát, ami szerinte csak a indulatok felkorbácsolását szolgálja. “A tiltott jelképekről egy "gyalázatos törvény" rendelkezik, az árpádsávos lobogó betiltásához a törvényt kellene módosítani, egy rendelet nem elég hozzá”, oszlatta el a félreértéseket a politikus, aki ugyanakkor nem támogatná az árpádsáv betiltását sem. Szerinte a szólásszabadsághoz tartozik az is, ha valaki ilyen jelkép alatt akar vonulni, ezt betiltani nem szabad, mondta. "Egy politikusnak ugyanakkor el kell határolódnia az ilyen jelképektől, nem pedig megtapsolnia azt", utalt a Fidesz két héttel ezelőtti kongresszusára, amelyen éppen ez történt.

A rendszerváltás óta több alkalommal bírálták az árpádsáv használatát, ugyanis a második világháborúban (a ma már tiltott jelképnek számító) zöld nyilaskereszttel kiegészítve a Nyilaskeresztes párt jelképe volt, és ezzel a magyar holokauszt egyik, sokak méltóságát ma is sértő szimbólumává vált.

Az árpádsávos zászló az árpád-házi uralkodók 11. századtól használt piros-fehér sávos lobogója, a magyar címer mellett több település zászlóján, illetve például a Nemzetbiztonsági Hivatal címerében is látható. A miniszterelnöki eskü letételekor a nemzetiszínű zászlót – az árpádsávos zászlóval mint a történelmi zászlók egyikével - díszőrség kíséretében viszik az eskütétel helyszínére.