A véradós lánclevél indítója elmagyarázza

2007.06.29. 11:16

Levelet kaptunk a legfrissebb, véradásra buzdító lánclevél indítójától, aztán telefonon is beszéltünk vele. Íme a történet a 29 hétre született, kritikus állapotú kisfiúról, mindenki okulására, amelyből kiderül, hogy a lánclevél-szerzőt jószándék vezérli és hogy a Vérellátó Szolgálatnál most sincs vérhiány.

A magyarázó levél

„M. Évának hívnak, és a HOAX! kezdetű cikkükre szeretnék válaszolni, amiben B Rh + vércsoportú embereket keresnek egy hirdetésben. Ugyanis kikérem magamnak, hogy ez hoax lenne, mivel az eredeti hirdetést én tettem fel, a saját telefonszámommal. Természetesen, mivel nem tudott napokig elérni, megértem, miért vonta le ezt a következtetést, de mivel az index.hu tömegtájékoztatásra szolgáló, népszerű és sűrűn látogatott oldal, kérem, ismerkedjen meg ennek az egésznek a hátterével.

Kb. 6 héttel ezelőtt a nővéremt?l tudtam meg, hogy kolléganőjének koraszülött kisfia kritikus állapotban van, haldoklik, a részleteket a család engedélye nélkül nem közlöm. A lényeg, hogy ilyen típusú vér átömlesztésére volt nagyon sürgősen szüksége. Mielőtt megkérdezné, tisztában vagyok vele, hogy minden kórház tart minden vértípusból készleteket, de bizonyos okoknál fogva Levente szervezete a kórházi minták mindegyikét kilökte. Itt jöttem a képbe én, egy "mezei" Iwiw-üzenőfalas hirdetéssel próbálkoztam, mivel a barátaimat már körbehívtam, és senki nem tudott segíteni. Kifejezetten azért, hogy ne hoax-ozzanak le, az eredeti hirdetést a nevemmel, a telefonszámommal és az e-mail címemmel küldtem el. Egy hibát tapasztalatlanságból valóban elkövettem, nem tettem az aljára dátumot, mondván, az üzenőfal úgyis kiírja, és ez okozza azt, hogy bár a levelem igaz volt, de ma már tárgytalan. Ez az egyetlen jogalap, a nem-aktualitás, amiért ezt le lehetne hoaxozni. Beszéljünk arról, mi történt eztán.

Néhány napig semmi, majd hirtelen kaptam több száz e-mailt, több ezer sms-t és általában egyszerre öt bejövő hívásom volt, mindezt naponta. Egy darabig ezt becsülettel próbáltam tartani is, minden e-mailre válaszoltam, amíg pénzem volt, az sms-ekre is, és annyi hívást fogadtam, amennyit csak tudtam. Ez a legkevesebb, amit ezek az emberek megérdemelnek.

Azonban ez az egész egyre durvább méreteket öltött, pedig hála a sok segítségnek már megoldottuk a problémát, megkapta a vért, már rég haza is mehetett, a levelemet azonban - átírva, név és e-mail nélkül, csak számmal - egyre intenzívebben küldözgették tovább. Alkalmasint, amikor több vizsgám volt egy nap, vagy mint most, mikor Prágában voltam, kénytelen voltam kikapcsolni a telefonomat, így jogos lehet a felháborodás, hogy nem vagyok elérhető, de ezt már fizikailag nem tudom kezelni.

Kérem, ne értsen félre, nem lehordani akartam, csak hogy ha nem is telefonon, de ismerje meg az igazságot. Egyetértek Önnel abban, hogy a hoax-ok elég undorító találmányok, csak azt szeretném megértetni Önnel és mindenki mással is, hogy ez most nem volt az, és hála mindenkinek már tárgytalan is.

Nagyon sokat segítene mind nekem, mind Levente családjának, mind a sok telefonálónak, aki esetenként nem ér el, ha megírná ezt az egészet. "Önöket" rengetegen olvassák, és ha megírná az igazat, az abban is segítene, hogy az emberek ne kiáltsanak minden segítségkérésnél hoax!-ot, mindamellett ez az ocsmány "hobbi" is le kéne hogy szerepeljen végre már. Köszönöm, hogy meghallgatott (elolvasott), annyit kérek, hogy amennyiben a levelemet nyilvánosságra hozza, a kisfiú nevét változtassa meg, és az e-mail címem sem publikus (bár kíváncsi lennék, ki nem tudja még...)! Előre is köszönök mindent. Tisztelettel.”

Ezután telefonon is elértük M.Évát, aki azt is elmondta, a kórházban úgy tájékoztatták a szülőket, hogy ha vért adnak gyermeküknek, akkor a későbbiekben, egy újabb véradásnál előfordulhat, hogy az ő vérüket is kilöki a gyerek szervezete.

Az Országos Vérellátó Szolgálatot is felkerestük ebben a konkrét ügyben. Dr. Buday-Sántha Andrea, az OVSZ kommunikációs vezetője az alábbi közleményt küldte az Indexnek:

„Köszönöm megkeresését, de örömmel tájékoztathatom, hogy már régóta nem fordulhat ilyen elő, ennek ellenére gyakran keringenek ilyen e-mailek a világhálón. Több alkalommal adtunk már ki közleményt e tárgyban, és ezért is készítettünk egy vérkészletet jelző skálát honlapunkon, hogy bárki által nyomon követhető legyen.”