HSDPA túra 2

Ködben keressük a kilobiteket

2008. október 13., 08:09 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Még sűrű tejfölben úszott Dunaújváros, amikor hajnalban odaértem, ezért nem fecséreltem az időmet a történelmi városközpont felkeresésére. Ehelyett inkább leparkoltam az egyik nagy bevásárlóközpont mellett, ahonnan már jól látni a metropolisz magasházainak homályos sziluettjét, és megmértem a letöltést. Íme.

 

Dunaújváros
T-mobile
Letöltés: 1070 kbit/s
Feltöltés: 960 kbit/s
Pannon
Letöltés: 2600 kbit/s
Feltöltés: 300 kbit/s
Vodafone
Letöltés: 3200 kbit/s
Feltöltés: 700 kbit/s

Az eltűnt 3G nyomában II.

2008. október 13., 07:56 Módosítva: 2009.02.07 11:07

Alig egy éve Kovács ügynökkel végigjártuk az országot és térerőt kerestünk. Benéztünk minden kavics alá, rácsatlakoztunk a hálózatokra, a Balaton partjától Tokaj szőlővesszeiig mindenhol 3G-s hálózatot kerestünk. Nem volt megabit, ami elbújhatott előlünk és a végén még mérleget is vontunk. Felkavaró körutunk előzmény nélkül volt a magyar történelemben, de biztosak voltunk benne, hogy lesznek követők. Hogy ne kelljen csalatkozzunk, mi magunk váltunk azzá:  újra nekivágtunk a vidéknek, hogy felfedezzük a különbségeket, lássuk, merre fejlődött az ország.

Ez a 93 ezer négyzetkilométer szélessávú mobilhálózat tekintetében nincs a világ, vagy Európa élvonalában, de a fejlődés a szolgáltatók szerint töretlen. Most majd kiderül.

Ugyanazt az útvonalat járjuk végig, mint 2007 őszén, csak most Kovács ügynök tér haza ősei földjére, hogy a Bakonyon is átsuhanó autójával felfedje Nyugat-Magyarország titkait.

Én meg nekivágok az ismeretlen keletnek, hogy hegyek és alföldek közt megtaláljam, amit mindig is kerestünk: a legnagyobb sávszélességet kínáló szolgáltatót. Váratlanul megállunk kisebb falvakban is, hogy lássuk, mire jó a 3G olyan területeken, ahol nincsen versenytárs.

Arzenálunk erősebb, mint valaha, de veszélyből is sokkal több leselkedik ránk. Kovács ügynök eltévedhet egy kástuban. Engem váratlanul elnyelhet egy slambuc. Vagy ami még rosszabb: mindkettőnket magába ránthat a szélessávú feketelyuk, a rémséges GPRS.

Maradjanak velünk, egyfolytában folyamatosak leszünk!