Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Betiltják Amerikában a Microsoft Wordöt

2009.08.13. 10:38
Dávid legyőzte Góliátot: a bíróság 290 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy alig harmincfős kanadai szoftverfejlesztő cégnek, mert a Microsoft engedély nélkül használta fel a szabadalmait a szövegszerkesztőjében. A bíró ráadásként betiltotta a Word érintett verzióinak árusítását egész Amerikában.

A texasi szövetségi bíróság ítéletet hirdetett a kanadai i4i szoftverfejlesztő cég és a Microsoft között 2007 óta húzódó perben, és kimondta, hogy utóbbi több termékében is megsértette az előbbi által bejegyzett szabadalmakat. Konkrétan az XML dokumentumleíró nyelv bizonyos kezelési módjairól van szó az Office irodai programcsomag szövegszerkesztőjében, a Wordben, annak is a 2003-as és 2007-es verziójában. Az óriáscég, aminek a becslések szerint az Office csomag eladásaiból évi 3 milliárd dollár bevétele van, a döntés értelmében 290 millió dollárt köteles fizetni a szabadalomsértés miatt a mindössze harminc alkalmazottat foglalkoztató torontói vállalatnak.

Tilos lesz Wordöt árulni

Ráadásként a bíró betiltotta a jogsértő termékek forgalmazását az USA-ban; ez a döntés hatvan nap múlva lép életbe, addig van ideje a Microsoftnak fellebbezni, vagy módosítani a szövegszerkesztőben a .xml, .docx, és .docm formátumú fájlok kezelését.

Szakértők szerint az ítélet sokkal vészesebbnek hangzik, mint amekkora hatása valójában lehet. A 290 milliós kártérítés komoly érvágás (bár ennél jóval nagyobb büntetéseket is szó nélkül kifizetett a cég, például az EU-nak), de a Word betiltása inkább jelképes erejű, hiszen egyrészt simán módosíthatják a Word 2003 és 2007 kódját a hatvan nap lejárta előtt, másrészt úgyis hamarosan megjelenik az Office 2010, ami nem sért szabadalmat, és az eladásai úgyis elnyomják a régi verziók ma már nem számottevő forgalmát.

A tőzsde meglepően reagált a hírre, a Microsoft részvényárfolyama 2 százalékot emelkedett; úgy tűnik, a befektetők jobban értékelik a negatív, de azért nem katasztrofális ítéletet, mint a folyamatban levő per bizonytalanságát. Ettől függetlenül a Microsoft szóvivője azonnal bejelentette, hogy fellebbeznek, és teljes mértékben ártatlanok az ügyben. A szabadalomsértés szándékosságát egyébként már korábban megállapította a bíróság, és külön 40 millió dolláros büntetést szabott ki ezért a Microsoftra.