Megegyezés az európai böngészőügyben

2009.10.07. 15:10
Az európai böngészőügy a végéhez közeledik: a Microsoft engedett, a hatóság elégedett a visszajelzések alapján finomított böngészőválasztó űrlappal. A megoldást nyilvános konzultációra bocsátják.

Ha minden jól megy, a Microsoft már 2010 elején megkezdheti böngészőválasztó alkalmazásának automatizált telepítését az európai Windows-felhasználók számítógépeire – derült ki az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai biztosának szerdai sajtótájékoztatóján. Neelie Kroes az újságíróknak elmondta: az amerikai szoftvervállalat – amely ellen az Internet Explorer Windowsba integrálásának gyakorlata miatt folyik uniós eljárás – a visszajelzések alapján tovább csiszolta a probléma megoldására júliusban tett javaslatát, és a megoldás a változtatásokkal már kielégítőnek tűnik. „A Bizottság előzetes véleménye az, hogy a Microsoft vállalása valóban választ ad a versenyügyi kifogásainkra” – mondta a biztos asszony.

Amint arról korábban beszámoltunk, az EB 2007 végén indított újabb vizsgálatot a Microsoft ellen, miután a konkurens Opera Software panasza alapján felvetődött a gyanú, hogy az amerikai vállalat az internetes böngészők piacán jogellenesen korlátozza a versenyt azzal, hogy a Windowsokba beépíti saját böngészőjét. A versenyügyi biztos hivatala idén januárban hozta nyilvánosságra az eljárás előzetes megállapításait, akkor azt közölték, hogy a böngésző integrációja az operációs rendszerbe törvényellenes.

A Brüsszel és böngészőpiaci konkurensei számára egyaránt elfogadható megoldást megtalálni igyekvő Microsoft több javaslatot is tett a probléma megoldására, a legutóbbit július végén. E szerint azokon a Windowsokon, melyeken az Internet Explorer az alapértelmezett böngésző, biztosítani fogják a választás lehetőségét a felhasználók számára. Az elképzelés szerint egy választóképernyő bukkan majd fel, melyen lehetőség lesz a felajánlott bármelyik rivális böngészőt alapértelmezetté tenni. A képernyőt megjelenítő program szoftverfrissítésként érkezik majd a Windows 7-et, Vistát és XP-t futtató számítógépekre.

Mindenre figyeltek

Az elképzelést általában jónak tartották a konkurensek, de a gyakorlati megvalósítás javasolt módját nem, ezért számos megjegyzést és kifogást fogalmaztak meg. Mint most kiderült, a Microsoft ezek alapján tovább finomította a böngészőválasztó űrlapot.

A választófelület induláskor először egy tájékoztató ablakot dob majd fel, mely elmagyarázza, hogy egyáltalán mi is és miért fontos az internetböngésző. Leírja, hogy a piacon számos böngésző létezik, és hogy a következőkben ezek közül választhatja majd ki a neki tetszőt a felhasználó. A választóképernyőn a gyártók neve szerint ábécésorrendben lesznek felsorolva majd a szoftverek, mindegyik logót, rövid leírást, továbbá egy „telepítés” és egy „további információ” gombot kap. Ugyanitt olvashatnak a felhasználók arról, hogy lehetőségük van a felsorolt bármelyik böngészőt alapértelmezetté tenni vagy kikapcsolni – az Internet Explorer kikapcsolására közvetlen hivatkozás is mutat majd.

A Microsoft hangsúlyozza, hogy az Explorer deaktiválása a böngészőt hozzáférhetetlenné teszi az operációs rendszer és annak alkalmazásai számára, mivel a futtatásához elengedhetetlen fájlok sem fognak betöltődni a rendszer következő indulásakor. Azaz ilyenkor semmilyen körülmények között nem lehet majd meghívni a programot, még akkor sem, ha más böngésző nincs telepítve. Természetesen az Explorer bármikor visszakapcsolható lesz.

Igazi happy end

A javaslat szerint a Microsoft vállalja, hogy az EU területén öt évig biztosítja a böngészőválasztó alkalmazást Windows XP, Vista és Windows 7, illetve az esetleges újabb operációs rendszerekre. Ebben az időszakban Brüsszel bármikor ellenőrizheti, hogy a megoldás változatlanul megadja-e a valódi választás lehetőségét a felhasználóknak.

A Microsoft javaslatát az EB most nyilvános konzultációra bocsátja: az erről szóló felhívás október 9-én jelenik majd meg az Európai Unió hivatalos lapjában, ezután az érdeklődőknek egy hónapjuk lesz a kommentárok beküldésére. Az ügyben ezt követően születhet döntés. „Ha elfogadjuk, a választóképernyő a határozat meghozatalát követő két hónapon belül eljuthat a felhasználókhoz” – mondta a biztos, aki korábban világossá tette, hogy még azelőtt szeretne pontot tenni az ügy végére, hogy az év végén lejár a mandátuma.  • Tippek
  • Biztosítás