Piroska
-2 °C
5 °C

Az unió megőrizteti a távközlési adatokat

2006.02.24. 15:36
A minden tagállam által a nemzeti jogba kötelezően átültetendő irányelv 6-24 hónap időrtartamig kötelezővé teszi a kapcsolódási adatok megőrzését. Sok minden mással ellentétben ebben a témában Magyarország éltanuló.

Az Európai Unió 25 tagállamának igazságügyi miniszterei végleges döntést hoztak a telefonos és internetes forgalmi adatok megőrzéséről. Az irányelv szerint a kapcsolódás tényét őriznék, a beszélgetés kezdetén a tartózkodási helyet, a beszélgetés tartalmát azonban nem.

Ezáltal az EU teljes területén minden összeköttetésnek 6-24 hónap közötti időtartamig nyoma marad. Az adatgyűjtés az elképzelések szerint a terroristák és más bűnözők elleni nyomozásoknál lehet a hatóságok segítségére.

Nemet mondott Írország és Szlovákia

Csupán Írország és Szlovákia szavazott a hét elején az irányelv elfogadása ellen, mivel tévedésnek tartják annak jog alapját. A két ország azzal sem értett egyet, hogy a döntéshozatalba az Európai Parlamentet (EP) is bevonják.

Az EP már támogatólag szavazott az irányelvről. Franco Frattini uniós igazságügyi biztos az EU-n belüli biztonság és szabadság terén tett óriási előrelépésről beszélt, amelyet alig négy hónap alatt sikerült elérni.

Ez az első alkalom, amikor az adatvédőket is bevonták a hasonló szabályozás meghozatalába, hangsúlyozta Frattini. Könnyen meglehet, hogy a tagállamok adatvédelmi biztosai erre másként fognak emlékezni.

Nem örülnek az ombudsmanok

Az ombudsmanok október végi brüsszeli rendkívüli ülésükön sem támogatták az elképzelést, miszerint a 450 millió európai polgár mozgását és kapcsolási adatait minden eshetőségre készen hónapokra vagy évekre rögzítsék, hátha egyszer rossz fát tesznek a tűzre.

A német adatvédelmi biztos, Peter Schaar nemrégiben újból hangot adott a szabályozás alapvető problémáival kapcsolatos véleményének, írta a Heise.de híroldal. Schaar szerint az állam a gazdasági szereplők nyakába akasztja a segédseriff feladatait, mivel számukra felesleges adatok megőrzésére kötelezi őket.

Ezen kívül az uniós irányelv jelentős korlátozása a minden gyanú felett álló polgárok magánszférájának és egymás közötti közléseik bizalmas voltának, figyelmeztetett Schaar.

Nálunk évek óta 36 hónapig őriznek

Az uniós szabályozás szerint az összeköttetések adatait őriznék meg, a beszélgetések tartalmát viszont nem. A tagállami jogalkotók számára a kötelező minimális kompromisszum határain belül jelentős eltérések lehetségesek.

Minden tagállamban a távközlési szolgáltatókat törvénnyel kell arra kötelezni, hogy 6-tól 24 hónapig terjedő időszakig őrizzék meg a területükön zajló kommunikáció elektronikus nyomait.

Mint emlékezetes, Magyarországon az elektronikus hírközlésről szóló törvény előírásai szerint 36 hónapig tárolják a mobiltelefonos hívások adatait. Mint korábban az Index megírta, Németországban komoly felzúdulást okozott, hogy a 90 napos tárolási határidőt fél évre növelnék.

Annak idején megírtuk, hogy az Európai Bizottság titkos előterjesztésében a felhasználó mozgásának utólagos rekonstrukcióját is fontosnak tartja. Lapunk arról is beszámolt, hogy bizonyos jelek alapján úgy tűnik, ez ma már szintén megoldott Magyarországon.