Lehallgatható bécsi térfigyelő kamerák

2006.01.03. 15:30
A berlini Chaos Computer kongresszuson hangzott el az a nagy feltűnést keltett bejelentés, miszerint a bécsi rendőrség térfigyelő kameráiról bárki le tudja lopni a videoadást. Az osztrák rendőrség szerint ez aligha hihető, de azért átalakították a rendszert.

Az osztrák rendőrség által működtetett megfigyelő kamerák képét a legegyszerűbb műszaki berendezések birtokában bárki megcsapolhatja. Ezt a bejelentést tették a Quintessenz egyesület aktivistái a Berlinben megrendezett Chaos Computer kongresszus (22C3) keretében.

Ausztriában 2005 januárja óta lehetséges nyilvános terek videokamerákkal történő megfigyelése. 2005 áprilisa óta két forgatható és zoomolható kamera figyeli a bécsi Swedenplatz és Morzinplatz forgalmát. Ez a két helyszín a rendőrség szerint az osztrák főváros bűnözéstől leginkább sújtott területei közé tartozik.

Átalakított műholdvevő

A kamerák a képeiket 2,3 gigahertzes frekvencián, rádióhullámok útján továbbítják. Az adatvédelmi aktivisták ezeket a rádióadatokat egy átalakított műholdas vevőkészülék segítségével fogni tudták, így a rendőrségi kamerák képeit valós időben látták. Az átvitel megcsapolásának lehetőségét azért hozták nyilvánosságra, hogy így tiltakozzanak a videomegfigyelés ellen.

A rendőrség azonban kételkedik abban, hogy valóban ilyen egyszerűen be lehetne hatolni a rendszerbe, illetve más szempontból sem látják problémásnak az immár egy éves gyakorlatot.

Bárki ugyanazt látja

"A Swedenplatz környékén csak olyasmit filmezünk, amit bárki más láthat" - idézte az APA Peter Goldgruber, a bécsi rendőrség biztonságtechnikai részlege vezetőjének szavait. Goldgruber az adatok lehallgatását viszont illegálisnak nevezte, ha az valóban megtörtént.

A rendőrség illetékese kizárta, hogy az adatvédők hozzájutottak volna elmentett korábbi felvételekhez, illetve biztonsági szempontból érzékeny anyagokhoz.

Goldgruber bejelentette, hogy hasonló támadások nem lesznek többé lehetségesek, mivel a kamerák képét kábelen továbbítják. A rendőrség szerint ezt a lépést már a Quintessenz egyesület bejelentése előtt tervezték.  • Tippek
  • Hírek