Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Stratégiát vált a szoftverrendőrség

2004.02.05. 09:49
A jövőben kevésbé fenyegeti majd az illegális szoftverek felhasználóit a BSA Magyarország, mint az elmúlt években. A népnyelvben csak szoftverrendőrségként emlegetett érdekvédelmi szervezet a látványos lebuktatások helyett ugyanis inkább a felvilágosító munkára kívánja helyezni a hangsúlyt, írta a Magyar Hírlap.
A stratégiaváltás hátterében hírek szerint a tavaly novemberben indított és a múlt hónap közepén zárult szoftverbevallási kampányt ért támadások állhatnak. Ennek kezdete óta ugyanis számos panasz fogalmazódott meg a címzettek kiválasztása és a mintegy kilencvenezer kiküldött kézbesítőív kapcsán.

Többen kifogásolták, hogy a levélből kimaradt, az adatlap visszaküldése nem kötelező, hiszen a BSA nem hatóság, csupán a szoftverműhelyek érdekeit védő egyesület. Sokak szerint a BSA visszaélt a róla kialakult hatósági képpel, és így próbált nyomást gyakorolni a címzettekre. A kifogások között merült fel, hogy a szervezet jogosulatlanul kezelt egyes adatokat.

Az ombudsman még vizsgálja

Az ügy az adatvédelmi ombudsman elé került, aki a közelmúltban jelezte, hogy hamarosan közzéteszi állásfoglalását. Bár a BSA többször is hangsúlyozta, semmilyen jogszabályba ütközőt nem követett el, mégis egyes vélemények szerint jelentős presztízsveszteséget szenvedett akciója kapcsán, és ennek visszaszerzése érdekében vált stratégiát.

Ormos Zoltán, a BSA jogi képviselője Magyar Hírlapnak ugyanakkor úgy nyilatkozott: nem érzékelnek semmilyen presztízsveszteséget, és az adatvédelmi ombudsmannal való "csörtéjük" még folyamatban van.

15 százalék választol

"Nem tudom, milyen megállapítást tesz majd Péterfalvi Attila, abban viszont biztos vagyok, hogy az Adatvédelmi Hivataltól kértünk és kaptunk engedélyt a bevalláshoz kötődő adatok kezelésére" - hangsúlyozta Ormos Zoltán, aki egyébként egyértelmű sikerként könyvelte el szoftverbevallási kampányukat.

"A mintegy kilencvenezer kiküldött adatlap 15 százalékát szabályosan kitöltve visszapostázták számunkra. Emellett számtalan kérést és kérdést kaptunk az akció kapcsán, ami tevékenységünk eredményességét bizonyítja. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a jövőbeni kampányaink során a felvilágosító munkára helyezzük a hangsúlyt" - jelentette ki a BSA jogi képviselője.