Judit
2 °C
7 °C

Hatezer cégnek írt levelet a BSA

2000.11.15. 11:18
Az üzleti szoftvergyártók érdekképviseletét végző Business Software Alliance (BSA) a nagyvállalatok után megkezdte a kisebb cégek átvilágítását. Mint azt dr. Ormós Zoltántól, a BSA jogi képviselőjétől megtudtuk, idén szeptemberben hatezer cégnek küldtek időpontegyeztető levelet.
Az udvarias hangnemű levél röviden vázolja a BSA tevékenységét, és kitér arra is, hogy a szervezet "az elmúlt évek során elmélyítette kapcsolatait az ORFK-val, az APEH-hel és a VPOP-val". A megrettent cégvezető arról is értesülhet a körlevélből, hogy a BSA "máig csaknem 4000 esetet tárt föl, melyek kapcsán polgári peres eljárás és/vagy a Büntető Törvénykönyv 329/A paragrafusa alapján - számos esetben - az érintett cégek vezetői ellen büntetőeljárás indult", és hogy az ilyen ügyekben akár nyolcéves szabadságvesztés is kiszabható.

A Pálos György BSA-elnök által szignált levél arra kéri a címzettet, hogy töltse ki és küldje vissza a mellékelt űrlapot a szervezetnek. Ormós Zoltán szerint eddig 1200 válasz érkezett be. Azok a cégek, melyek nem küldik vissza az űrlapot, rosszul járhatnak. A BSA jogi képviselője szerint "a gyanú árnyéka élesebben vetődik azokra a cégekre, akik nem válaszolnak a levelünkre, és a BSA-nak az a célja, hogy küzdjön az illegális szoftverfelhasználás ellen. Ennek érdekében további lépéseket is tesz, de nagyon reméljük, hogy ilyen helyzet nem állhat elő." Más szóval, elképzelhető, hogy a levélre nem válaszoló cégeknél minden előzetes értesítés nélkül megjelenik a szoftverrrendőrség.

Mit tegyünk, ha levelet kaptunk?

Amennyiben tehát cégünk ilyen levelet kapott a BSA-tól, célszerű visszaküldeni az űrlapot, melyen a cég neve, székhelye, fő tevékenysége és az ügyvezető mellett a cégnél található számítógépek számára is kíváncsi a szervezet. A javasolt időpont kitöltése után az űrlap szerint a cégvezető aláírásával hozzájárul ahhoz, hogy az általa megjelölt időpontban a BSA munkatársai cége székhelyén és/vagy telephelyén "betekintést nyerjenek a vállalat szoftverlicenceibe, és azok sorszámait összevessék a számítógépeken használtakkal".

Ma Magyarországon a legtöbb vállalatnál vannak olyan programok, amelyekre nincs licence a cégnek. Többnyire arról van szó, hogy öt gépre vesznek egyetlen operációs rendszert, vagy a legális szoftvereket futtató gépek mellé vett új, "csupasz" számítógépre illegális szoftvermásolatot telepítenek. Az is elképzelhető, hogy a számítógépeket Windows 95-tel vették, és illegálisan frissítettek 98-ra. A helyzet azonos: hamarosan jön a BSA, és illegális szoftverek vannak a gépeken. Mi ilyenkor a teendő?

Minél hamarabb legalizálni kell

Felmerülhet annak a gondolata, hogy a BSA-tól kér tanácsot a cégvezető arra vonatkozóan, hogy hogyan legalizálja szoftvereit. Ormós Zoltán azt javasolja a felhasználóknak, hogy amennyiben probléma van a szoftvergazdálkodással, tisztázzák minél hamarabb, és vásárolják meg a hiányzó licenceket, még a BSA látogatása előtt. Mint fogalmazott, "a BSA a jogtiszta szoftverhasználat elterjesztéséért küzd, nem pedig tanácsadó cég".

Az űrlap

Ebben az esetben azonban a könyvelésből azonnal kitűnik, hogy a tavaly vásárolt számítógépekre csak idén került legális operációs rendszer. A BSA azonban nem vizsgálja a könyvelést, csupán a szoftverek licencét és származást igazoló okiratát, amely lehet számla, ajándékozási szerződés, vagy adás-vételi szerződés. Ormós Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy "a BSA az adott napi állapotot nézi, a könyvelés ellenőrzését nem tervezzük".

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha a BSA illegális szoftvereket talál egy cég gépein a látogatás során, az ügyvéd rendkívül diplomatikus választ adott: "Reméljük, ilyen kínos helyzet nem áll elő, az időben megküldött levelek is ennek a helyzetnek az elkerülését célozzák." Utalt azonban arra, hogy a BSA ilyenkor megteszi a szükséges lépéseket "a törvényi kereteken belül."

A BSA levele
Tisztelt XY!

Mint az Ön számára is bizonyára ismert, a Business Software Alliance ( a továbbiakban BSA) a világ több, mint 60 országában működő nemzetközi szervezet. A nemzetközi célkitűzésekkel összhangban magyarországi működésünk célja is az illegális szoftverfelhasználás drasztikus visszaszorítása. E cél érdekében az elmúlt évek során elmélyítettük kapcsolatainkat az ORFK-val, az APEH-hel és a VPOP-vel. Közös erőfeszítéseink és a mind több bejelentés alapján máig csaknem 4000 esetet tártunk föl, melyek kapcsán polgári peres eljárás, és/vagy a Büntető Törvénykönyv 329/A.§ alapján-számos esetben- az érintett cégek vezetői ellen büntetőeljárás indult. Sajnos, az ilyen ügyek száma az elmúlt időszakban annak ellenére is növekedett, hogy az illegális szoftverfelhasználással megvalósított bűncselekmény megállapítása esetén ma akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható az elkövető(k)re.

Célul tűztük ki, hogy bővülő apparátusunk segítségével- belátható időn belül és a megfelelő törvényes keretek között- a Magyarországon működő összes vállalat szoftvergazdálkodását ellenőrizzük.

Annak érdekében kérjük az Ön segítségét, hogy ezt a lehető legkevesebb kellemetlenség árán tehessük meg. Örömünkre szolgálna, ha munkatársaink felkereshetnék az Ön által vezetett céget, hogy meggyőződhessünk abbéli reményünkről, hogy számítógépeiken csak jogtiszta szoftvereket használnak. Kérjük, hogy a mellékelt űrlapot kitöltés után küldje vissza címünkre.

Tisztelettel:
Dr. Pálos György

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?