Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Hatezer cégnek írt levelet a BSA

2000.11.15. 11:18
Az üzleti szoftvergyártók érdekképviseletét végző Business Software Alliance (BSA) a nagyvállalatok után megkezdte a kisebb cégek átvilágítását. Mint azt dr. Ormós Zoltántól, a BSA jogi képviselőjétől megtudtuk, idén szeptemberben hatezer cégnek küldtek időpontegyeztető levelet.
Az udvarias hangnemű levél röviden vázolja a BSA tevékenységét, és kitér arra is, hogy a szervezet "az elmúlt évek során elmélyítette kapcsolatait az ORFK-val, az APEH-hel és a VPOP-val". A megrettent cégvezető arról is értesülhet a körlevélből, hogy a BSA "máig csaknem 4000 esetet tárt föl, melyek kapcsán polgári peres eljárás és/vagy a Büntető Törvénykönyv 329/A paragrafusa alapján - számos esetben - az érintett cégek vezetői ellen büntetőeljárás indult", és hogy az ilyen ügyekben akár nyolcéves szabadságvesztés is kiszabható.

A Pálos György BSA-elnök által szignált levél arra kéri a címzettet, hogy töltse ki és küldje vissza a mellékelt űrlapot a szervezetnek. Ormós Zoltán szerint eddig 1200 válasz érkezett be. Azok a cégek, melyek nem küldik vissza az űrlapot, rosszul járhatnak. A BSA jogi képviselője szerint "a gyanú árnyéka élesebben vetődik azokra a cégekre, akik nem válaszolnak a levelünkre, és a BSA-nak az a célja, hogy küzdjön az illegális szoftverfelhasználás ellen. Ennek érdekében további lépéseket is tesz, de nagyon reméljük, hogy ilyen helyzet nem állhat elő." Más szóval, elképzelhető, hogy a levélre nem válaszoló cégeknél minden előzetes értesítés nélkül megjelenik a szoftverrrendőrség.

Mit tegyünk, ha levelet kaptunk?

Amennyiben tehát cégünk ilyen levelet kapott a BSA-tól, célszerű visszaküldeni az űrlapot, melyen a cég neve, székhelye, fő tevékenysége és az ügyvezető mellett a cégnél található számítógépek számára is kíváncsi a szervezet. A javasolt időpont kitöltése után az űrlap szerint a cégvezető aláírásával hozzájárul ahhoz, hogy az általa megjelölt időpontban a BSA munkatársai cége székhelyén és/vagy telephelyén "betekintést nyerjenek a vállalat szoftverlicenceibe, és azok sorszámait összevessék a számítógépeken használtakkal".

Ma Magyarországon a legtöbb vállalatnál vannak olyan programok, amelyekre nincs licence a cégnek. Többnyire arról van szó, hogy öt gépre vesznek egyetlen operációs rendszert, vagy a legális szoftvereket futtató gépek mellé vett új, "csupasz" számítógépre illegális szoftvermásolatot telepítenek. Az is elképzelhető, hogy a számítógépeket Windows 95-tel vették, és illegálisan frissítettek 98-ra. A helyzet azonos: hamarosan jön a BSA, és illegális szoftverek vannak a gépeken. Mi ilyenkor a teendő?

Minél hamarabb legalizálni kell

Felmerülhet annak a gondolata, hogy a BSA-tól kér tanácsot a cégvezető arra vonatkozóan, hogy hogyan legalizálja szoftvereit. Ormós Zoltán azt javasolja a felhasználóknak, hogy amennyiben probléma van a szoftvergazdálkodással, tisztázzák minél hamarabb, és vásárolják meg a hiányzó licenceket, még a BSA látogatása előtt. Mint fogalmazott, "a BSA a jogtiszta szoftverhasználat elterjesztéséért küzd, nem pedig tanácsadó cég".

Az űrlap

Ebben az esetben azonban a könyvelésből azonnal kitűnik, hogy a tavaly vásárolt számítógépekre csak idén került legális operációs rendszer. A BSA azonban nem vizsgálja a könyvelést, csupán a szoftverek licencét és származást igazoló okiratát, amely lehet számla, ajándékozási szerződés, vagy adás-vételi szerződés. Ormós Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy "a BSA az adott napi állapotot nézi, a könyvelés ellenőrzését nem tervezzük".

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha a BSA illegális szoftvereket talál egy cég gépein a látogatás során, az ügyvéd rendkívül diplomatikus választ adott: "Reméljük, ilyen kínos helyzet nem áll elő, az időben megküldött levelek is ennek a helyzetnek az elkerülését célozzák." Utalt azonban arra, hogy a BSA ilyenkor megteszi a szükséges lépéseket "a törvényi kereteken belül."

A BSA levele
Tisztelt XY!

Mint az Ön számára is bizonyára ismert, a Business Software Alliance ( a továbbiakban BSA) a világ több, mint 60 országában működő nemzetközi szervezet. A nemzetközi célkitűzésekkel összhangban magyarországi működésünk célja is az illegális szoftverfelhasználás drasztikus visszaszorítása. E cél érdekében az elmúlt évek során elmélyítettük kapcsolatainkat az ORFK-val, az APEH-hel és a VPOP-vel. Közös erőfeszítéseink és a mind több bejelentés alapján máig csaknem 4000 esetet tártunk föl, melyek kapcsán polgári peres eljárás, és/vagy a Büntető Törvénykönyv 329/A.§ alapján-számos esetben- az érintett cégek vezetői ellen büntetőeljárás indult. Sajnos, az ilyen ügyek száma az elmúlt időszakban annak ellenére is növekedett, hogy az illegális szoftverfelhasználással megvalósított bűncselekmény megállapítása esetén ma akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható az elkövető(k)re.

Célul tűztük ki, hogy bővülő apparátusunk segítségével- belátható időn belül és a megfelelő törvényes keretek között- a Magyarországon működő összes vállalat szoftvergazdálkodását ellenőrizzük.

Annak érdekében kérjük az Ön segítségét, hogy ezt a lehető legkevesebb kellemetlenség árán tehessük meg. Örömünkre szolgálna, ha munkatársaink felkereshetnék az Ön által vezetett céget, hogy meggyőződhessünk abbéli reményünkről, hogy számítógépeiken csak jogtiszta szoftvereket használnak. Kérjük, hogy a mellékelt űrlapot kitöltés után küldje vissza címünkre.

Tisztelettel:
Dr. Pálos György