16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Veled is megtörténhet

2000.05.30. 18:17
Újabb, illegális szoftvereket használó cégek lebukásáról és az ellenük indult eljárásokról számolt be keddi sajtótájékoztatóján az üzleti szoftvereket gyártó cégek szerzői jogi érdekképviseletét ellátó BSA Magyarország. A sajtótájékoztatón egy szoftverkalózkodáson kapott cég vezetője is szerepelt.
BSA plakát
Újabb eljárások
A céget két ügyvédi iroda képviseli, Dr. Novák Tamás és irodája a jogsértő végfelhasználók ellen lép fel, Dr. Ormós Zoltán és irodája pedig a jogsértő kiskereskedők ellen. Dr Novák Tamás elmondta, hogy egy budapesti számítógépszervízben hétmillió forint értékű illegálisan használt üzleti szoftverre bukkantak a rendőrök a házkutatás során, egy balassagyarmati cégnél pedig egymillió forint értékű másolt szoftvert találtak.

A budapesti ügyben 62 számítógépet foglalt le a hatóság, azonban nem vitték el a gépeket. A BSA tájékoztatása szerint a rendőrség kihallgatta a gyanúsítottakat, majd az érintett cég ügyvezetői beismerő vallomást tettek. Az ügy ettől fogva két szálon halad tovább: a bíróság a büntetőjogi felelősség ügyével foglalkozik, a BSA pedig tagjainak kárát akarja visszakapni. A BSA képviselői jelenleg tárgyalnak a kártérítésről a cég képviselőivel. Amennyiben nem sikerül peren kívüli megegyezésre jutniuk, az egyesület polgári kártérítési pert indít a jogsértők ellen.

Két számítógépkereskedés ellen is eljárás indult - ismertette Dr. Ormós Zoltán -, mivel felmerült a gyanú, hogy ,,csupaszon", szoftver nélkül eladott gépeikre illegális szoftvereket másoltak. Az ügyekben párhuzamosan folyik a büntetőeljárás és az okozott kár megtérítéséről szóló peren kívüli megállapodás tárgyalása. Amennyiben a felek megállapodásra jutnak, a BSA értesíti kára megtérüléséről a bíróságot, mely így kisebb büntetést szab ki. Előfordult már, hogy hasonló esetben ügyészi megrovással, egyéb büntetés nélkül megszüntetik a büntetőeljárást.

A sajtótájékoztató ,,fénypontja" egy lebukott cég vezetőjének kipellengérezése volt. Az egri Pető és Pető Kft-nél a házkutatás során illegális szoftverekre bukkantak. A szoftvermásolásról nem tudó tulajdonos mindenben együttműködött a BSA-val, peren kívüli megállapodást kötött az egyesülettel, melyben többek között vállalta, hogy kifizeti a kártérítést és szoftvervásárlásairól adatokat szolgáltat a BSA-ról.

Rendkívül kínosan hatott, amikor Pető Péter, a cég égő arcú vezetője felolvasta az ügy részleteit és a BSA-val kötött megállapodást ismertető közleményt. A vétlen tulajdonos szerepeltetésével a BSA elérte a célját: egyrészt példát statuált a szoftverek jogtisztaságával nem törődő vállalkozóknak, másrészt feddhetetlennek mutatkozott, hiszen a BSA és a cégvezető együttműködését jelentették be, nem nyilvános felelősségrevonásról volt szó. Az, hogy mégis így tűnt a sajtótájékoztató résztvevőinek, bizonyára a véletlen műve.  • Tippek
  • Hírek