Judit
3 °C
7 °C

Veled is megtörténhet

2000.05.30. 18:17
Újabb, illegális szoftvereket használó cégek lebukásáról és az ellenük indult eljárásokról számolt be keddi sajtótájékoztatóján az üzleti szoftvereket gyártó cégek szerzői jogi érdekképviseletét ellátó BSA Magyarország. A sajtótájékoztatón egy szoftverkalózkodáson kapott cég vezetője is szerepelt.
BSA plakát
Újabb eljárások
A céget két ügyvédi iroda képviseli, Dr. Novák Tamás és irodája a jogsértő végfelhasználók ellen lép fel, Dr. Ormós Zoltán és irodája pedig a jogsértő kiskereskedők ellen. Dr Novák Tamás elmondta, hogy egy budapesti számítógépszervízben hétmillió forint értékű illegálisan használt üzleti szoftverre bukkantak a rendőrök a házkutatás során, egy balassagyarmati cégnél pedig egymillió forint értékű másolt szoftvert találtak.

A budapesti ügyben 62 számítógépet foglalt le a hatóság, azonban nem vitték el a gépeket. A BSA tájékoztatása szerint a rendőrség kihallgatta a gyanúsítottakat, majd az érintett cég ügyvezetői beismerő vallomást tettek. Az ügy ettől fogva két szálon halad tovább: a bíróság a büntetőjogi felelősség ügyével foglalkozik, a BSA pedig tagjainak kárát akarja visszakapni. A BSA képviselői jelenleg tárgyalnak a kártérítésről a cég képviselőivel. Amennyiben nem sikerül peren kívüli megegyezésre jutniuk, az egyesület polgári kártérítési pert indít a jogsértők ellen.

Két számítógépkereskedés ellen is eljárás indult - ismertette Dr. Ormós Zoltán -, mivel felmerült a gyanú, hogy ,,csupaszon", szoftver nélkül eladott gépeikre illegális szoftvereket másoltak. Az ügyekben párhuzamosan folyik a büntetőeljárás és az okozott kár megtérítéséről szóló peren kívüli megállapodás tárgyalása. Amennyiben a felek megállapodásra jutnak, a BSA értesíti kára megtérüléséről a bíróságot, mely így kisebb büntetést szab ki. Előfordult már, hogy hasonló esetben ügyészi megrovással, egyéb büntetés nélkül megszüntetik a büntetőeljárást.

A sajtótájékoztató ,,fénypontja" egy lebukott cég vezetőjének kipellengérezése volt. Az egri Pető és Pető Kft-nél a házkutatás során illegális szoftverekre bukkantak. A szoftvermásolásról nem tudó tulajdonos mindenben együttműködött a BSA-val, peren kívüli megállapodást kötött az egyesülettel, melyben többek között vállalta, hogy kifizeti a kártérítést és szoftvervásárlásairól adatokat szolgáltat a BSA-ról.

Rendkívül kínosan hatott, amikor Pető Péter, a cég égő arcú vezetője felolvasta az ügy részleteit és a BSA-val kötött megállapodást ismertető közleményt. A vétlen tulajdonos szerepeltetésével a BSA elérte a célját: egyrészt példát statuált a szoftverek jogtisztaságával nem törődő vállalkozóknak, másrészt feddhetetlennek mutatkozott, hiszen a BSA és a cégvezető együttműködését jelentették be, nem nyilvános felelősségrevonásról volt szó. Az, hogy mégis így tűnt a sajtótájékoztató résztvevőinek, bizonyára a véletlen műve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?