Bernát, Felícia
EUR 384,69 Ft
USD 363,55 Ft
8 °C
30 °C

Negyvenmilliárdot bukik a szoftveripar a kalózokon

2007.05.17. 10:10
Az USA-ban a legalacsonyabb a kalózkodás aránya, mégis ott éri a legnagyobb veszteség a szoftvercégeket. Kelet-Európában csak a cseheknél több a hivatalos program, mint nálunk, de ne legyünk túl büszkék: vakok között félszemű a király. Megjelent a BSA kalózszoftver-jelentése.

A 2006-os évben a világ pc-ire telepített szoftverek 35 százaléka volt illegális másolat, ami közel 40 milliárd dolláros bevételkiesést jelentett a globális szoftveriparnak - derül ki a BSA friss jelentéséből. Az illegális másolás és letöltés mellett virágzik a hamisított programok kereskedelme is: a tanulmány szerint minden szoftverre költött dollárra ötven cent bevétel jut a szoftver-feketepiacon.

Kínában javul a helyzet

A legnagyobb kalózparadicsomnak tartott Kína jelentős eredményeket ért el az illegális szoftverek visszaszorításában három év alatt tíz százalékkal csökkent a kalózprogramok aránya (most 82 százalék), ezzel párhuzamosan a legális szoftverpiac forgalma a négy és félszeresére, 1,2 milliárd dollárra nőtt. A vizsgálatban 102 ország vett részt, a régiók között Közép-Kelet-Európa 68 százalékos átlagos rátája a legrosszabb, de a 36 százalékos EU-nak is van még hová kapaszkodnia, hogy utolérje Észak-Amerikát, a maga 22 százalékával.

A BSA ábrája az egyes régiók kalózkodási arányairól

Az országok között a legalacsonyabb kalózkodási rátát az Egyesült Államok mutatta fel 21 százalékkal (de a hatalmas piac miatt egyben itt a legnagyobb az illegális szoftverek okozta bevételkiesés: 7,3 milliárd dollár), majd Új-Zéland, Japán és Dánia következik 22, illetve 25-25 százalékos eredménnyel. A lista végén Vietnam (88 százalék), Zimbabwe (91), Moldova (94), Azerbajdzsán (94) és Örményország (95) kullog.

Még mindig az élvonalban

Magyarország az elmúlt három évben nem tudott javítani 42 százalékos eredményén, ami tavaly mér 111 millió dolláros veszteséget okozott a szoftvercégeknek. Közép- és Kelet-Európában csak a csehek jobbak nálunk (39 százalék).

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek