Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Két lefagyásból egyért fizetünk

2007.05.15. 12:10
Magyarország régiós összevetésben nem áll rosszul az illegális szoftverek arányát tekintve, de ez csak azért lehetséges, mert a régió alapvetően elég rosszul áll. Romániában például annak örülnek a szoftvergyártók, hogy már csak a programok 68 százaléka illegális.

Magyarországon száz új szoftverből 42 továbbra is jogszerűtlen módon került tavaly a számítógépekre, ám miközben az illegalitási arány stagnált, az okozott kár a 2005. évi 106 millió dollárról öt százalékkal, 111 millió dollárra nőtt - közölte a Business Software Alliance (BSA).

Magas veszteségek


A közlemény szerint az Európai Unióban az illegális szoftverek aránya 36 százalék maradt, ugyanakkor a személyi számítógépekre telepített illegális szoftverekből származó iparági veszteségek egymilliárd dollárral csökkentek. A kár mérséklődése ellenére azonban az EU-ban keletkezett vesztségek továbbra is magasak, elérik a 11 milliárd dollárt.


A BSA által megrendelt és az amerikai IDC által végzett negyedik vizsgálat szerint az illegális szoftverhasználat aránya az Európai Unióban a 2003-as 37 százalékról úgy csökkent, hogy eközben az unió 2004-ben 25 tagúra bővült. Mindez a kalózkodás elleni erőfeszítések eredményességét tükrözi a régióban - áll tanulmányban.


A tanulmány szerint a jelentős mértékű európai jogharmonizáció pozitív hatással volt a jogérvényesítési törekvésekre is, hiszen az illegális szoftverek aránya stabil 2005 óta. Miközben a közép-kelet-európai régió 18 országában csökkent az illegális szoftverek aránya, például Romániában 72 százalékról 69 százalékra, Szlovákiában 47 százalékról 45 százalékra, Csehországban 40 százalékról 39 százalékra, addig Magyarországon nem történt változás, jóllehet már 2003-ban is 42 százalék volt itt az illegalitási arány. Ennek hátterében részben az áll, hogy a magyar cégvezetők jelentős része nem mérlegeli kellő körültekintéssel azokat a kockázatokat, amelyeket az illegális szoftverhasználat alkalmazása vagy akár csak eltűrése is jelent.

Nehéz régió


A tanulmány szerint a nemzetközi arányok biztató alakulása mellett a veszteségek továbbra is magasak, s a szoftverkalózkodás súlyos gazdasági veszélyt jelent az unióban a helyi és nemzeti szoftveriparnak egyaránt. Az IDC felmérése szerint a széles sáv egyre növekvő elérhetősége következtében a fejlett országokban az internet lett az illegális szoftverek terjesztésének első számú csatornája. A feltörekvő országokban jelenleg még a CD-n történő terjesztést választják a legtöbben, de a piacok fejlődésével az internet valószínűleg ott is egyre népszerűbb eszközzé válik.


A felmérés alapján Kelet-Közép-Európában az illegális szoftverek aránya egy pontnyi csökkenéssel 68 százalékra mérséklődött, de a nagyobb mértékű gazdasági fejlődés miatt a veszteségek 862 millió dollárral 4,1 milliárd dollárra növekedtek. Az IDC előrejelzései alapján az elkövetkezendő négy évben a vállalkozások több mint 350 milliárd dollárt költenek majd PC szoftverekre. A piacbővülés jelenlegi mértékét és az illegalitás arányát figyelembe véve a becslések szerint 180 milliárd dollár értékű szoftver esik majd a kalózkodás áldozatául.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!