Piroska
3 °C
4 °C

Vádat emeltek az Elender-hackerek ellen

2002.07.26. 11:55
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt azon hackerek, köztük egy fiatalkorú ellen, akik 2000 januárjában kétszer is feltörték az Elender Rt. számítógépes rendszerét. Az a gyanúsított, aki a számítógépes rendszert ténylegesen feltörte, az elkövetéskor még nem töltötte be 16. életévét - közölte Borbély Zoltán, az ügyészség szóvivője. Mint mondta, ez az első olyan eset, amikor fiatalkorú hacker ellen indult eljárás.
Az Elender Solaris operációs rendszert futtató Sun szerverére betörő fiatalkorú fiú és egyik társát "folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem működése megzavarásának bűntettével és ötrendbeli, bűnszövetségben elkövetett magántitok jogosulatlan megismerésével" vádolja.

Közérdekű üzem az internetszolgáltató

Harmadik társuk ellen bűnsegédként, folytatólagosan bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem működése megzavarása miatt emeltek vádat. Mindössze öten tettek feljelentést az 1900 felhasználó közül, akiknek nevét és jelszavát a hackerek nyilvánosságra hozták, így a vádiratban is csak öt esetet nevezhettek meg.

Az Elender központi szervereire 2000-ben, január elején és végén törtek be, felülírták az internet szolgáltató weblapját, és közzétették mintegy 1900 ügyfél nevét és jelszavát. A behatolások után pedig megpróbálták törölni a nyomokat. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága 2000 márciusában fogta el a betörőket. Az ORFK akkori tájékoztatása szerint a betörést ketten követték el, egy 15 éves és egy 19 éves fiatal, s két hasonló korú társuk segítette őket az akcióban.

Részletes beismerő vallomás

Mint már korábban írtuk, a hackerek az előállításuk után részletes beismerő vallomást tettek. Kiderült, hogy nem anyagi haszonszerzés miatt, hanem "szórakozásból" tették. A rendőrség szerint nem "profikról, hanem amatőrökről" van szó, akik nem rendelkeznek semmilyen "szakirányú" végzettséggel, a betörésekhez az interneten található publikus információkat használták. Érdekesség, hogy minden esetben otthonról, saját gépükről hatoltak be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!