Judit
2 °C
7 °C

Kudarcot vallott az arcfelismerő rendszer

2002.05.21. 17:53
Nem vált be a Palm Beach-i nemzetközi reptéren kipróbált arcfelismerő rendszer. A szerkezet az esetek 53 százalékában képtelen volt felismerni a tesztben résztvevő személyek arcát. A gyártó arra hivatkozik, hogy nem biztosítottak megfelelő körülményeket a próba során, de vannak, akik szerint az arcfelismerő technológia egyszerűen használhatatlan.
A Palm Beach-i nemzetközi reptéren kipróbált arcfelismerő rendszer tesztje lehangoló eredménnyel zárult. A Wired beszámolója szerint az előzetes adatok alapján a rendszer az esetek 53 százalékában hibásan működött. Az egy hónapos teszt alatt a szoftver 15 reptéri dolgozó fotóját vetette össze a 250 alkalmazott képét tartalmazó adatbázissal, és a 958 próbálkozásból csak 455 zárult sikerrel.

Ha az alanyok a felvételek készítésekor elmozdították a fejüket, esetleg szemüveget vagy napszemüveget viseltek, könnyen összezavarhatták a rendszert. Az eredmények arra is rámutattak, hogy téves riasztások elkerülése érdekében az adatbázisban szereplő fotóknak feltétlenül jó minőségűeknek kell lenniük.

Terroristák kiszűrésére alkalmaznák

A tavaly szeptember 11-i terroristatámadások óta a gyártók úgy reklámozzák a technológiát, mint a tökéletes megoldást a terroristák kiszűrésére. A Palm Beach-i repülőtér a Visionics cég FaceIt nevű rendszerét próbálta ki, amely egy biztonsági kamera segítségével készít fotókat az elhaladókról, majd az arcuk jellemző vonásai alapján egy numerikus kódot hoz létre, és ezt veti össze az adatbázisában szereplő személyek adataival.

Használhatatlan a technológia?

Randall Marshall, az American Civil Liberties Union emberi jogi szervezet floridai részlegének vezetője szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy az arcfelismerő technológia egyszerűen használhatatlan. Meir Kaahtan, a Visionics szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy a döntéshozók úgysem az ACLU jelentését fogják elolvasni, hanem a "valós adatokat" veszik majd figyelembe. Hozzátette, hogy a Dallas-Fort Worth és a Boston Logan repülőtereken végzett tesztek 90 százalékban sikerrel zárultak. Úgy vélte, hogy a Palm Beach-i rossz eredmények a nem megfelelő világításnak köszönhetőek. Az ACLU jelentése szerint azonban a teszt optimális körülmények között zajlott le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?