Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tizenöt évet kaphat a Fastlink Hadműveletben elkapott diák

2004.12.28. 11:40
Megszületett az első beismerő vallomás az amerikai Igazságügyi Minisztérium Fastlink (Gyorslink) Hadműveletnek elnevezett, a nemzetközi internetes kalózhálózatok ellen indított akciója eredményeként. Ugyanebben az akcióban idén tavasszal a Budapesti Műszaki Egyetemen is razziázott az FBI. A vádlott tizenöt év börtönre számíthat.

A 26 éves Jathan Desir beismerte, hogy több mint kétszázezer dollárért (körülbelül 36 millió forintnak megfelelő összegért) értékesített kalózszoftvereket, írja a The Register. Az iowai egyetem diákja tizenháromezer szoftvert adott el, az FBI ügynökei tavasszal, Desir otthonában találták meg a bizonyítékokat.

Tizenöt évet kaphat

Desir múlt héten bűnösnek vallotta magát sorozatosanés szervezetten elkövetett szerzőijogsértés vádjában. A beismerő vallomást 2005 márciusában követi az ítélethirdetés, amelynek eredményeként Desirnek tizenöt éves börtönbüntetéssel kell szembenéznie.

Az FBI-ügynökök a Fastlink Hadművelet keretein belül ugyanazon a napon (idén április 21-én) jártak Desir otthonában, amikor világszerte, tíz országban és 27 amerikai államban - így Magyarországon is - 120 házkutatást tartottak. A hatóságok kétszáz számítógépet foglaltak le, melyek közül harminc valószínűleg tároló- és elosztószerver volt, tele szerzői jogvédelem alatt álló szoftverek, filmek és zenék kalózváltozataival. Az amerikai Igaszságügyi Minisztérium becslése szerint a lefoglalt anyag értéke ötvenmillió dollár.

A Budaspeti Műszaki Egyetemen is kutattak

A művelet kifejezetten a "nagyban dolgozó" warezcsoportokra irányult, melyek biztonságos szervereken keresztül jutatták el az anyagot egy szűkebb körnek, akiktől az végül a fájlcserehálózatokra került.

2004. április 24-én az akció részeként Magyarországon is razziázott az FBI, a Budapesti Műszaki Egyetemen, ekkor a BME Kármán Tódor kollégiumában foglaltak le szervereket. Nálunk a Fairlight (FLT) nevű, fizetős warezszervereket üzemeltető és kalózszoftvereket terjesztő nemzetközi csapatra csaptak le a hatóságok.

Mint az Index megírta, április 21-én este hat körül rendőrök és egy FBI-ügynök jelent meg a kollégiumban, felfeszítették a kollégium számítógéptermét, lefoglaltak néhány gépet, és őrizetbe vettek két nevelőtanárt, akik korábban rendszergazdák voltak a kollégiumban.