Valér
2 °C
8 °C

Magyar faxbetyárok Németországban

2003.05.23. 15:29
Egy kölni bíróság a hét közepén jogellenes tevékenység beszüntetésére kötelezte az IN-telegence német távközlési szolgáltatót. A cég emelt díjas telefonszámot biztosított magyarországi székhelyű ügyfele, a faxlehívással operáló Aplus-Info számára. Ha folytatódik a kéretlen faxok áradata, a szolgáltató negyedmillió eurós büntetést kockáztat.
Ez az első alkalom, hogy egy reklámfaxokkal zaklatott német felhasználó elérte a távközlési szolgáltatónál a kéretlen faxüzenetek bírósági letiltását. A mostani ítélet azért is iránymutatónak számít, mert a felperes nem egy üzleti vállalkozás, hanem egy magánfelhasználó volt.

A távközlési szolgáltatóknak ezentúl nyomban figyelmeztetniük kell az ügyfeleiket, amint értesülnek a kéretlen faxüzenetek elküldéséről. Ha ez ennek ellenére folytatódik, a szolgáltatónak lépéseket kell tennie a jogsértés további megakadályozására, nyilatkozta a ZDNetnek a felperest képviselő Patrick Rehkatsch ügyvéd.

Kétes hírnév

Az "Aplus-Info-Redaktion" nevében korábban beugrató faxüzenetek ezrei mentek ki német felhasználókhoz. A Hamburger Abendblatt tavaly augusztusban például arról írt, hogy egy komoly kiállású iratban egy fogyasztóvédelmi szervezet és bizonyos "Hans-Peter Dürrkopf" nevében élelmiszer-biztonsági jelentés lehívására bíztatták az érintettet, egy emelt díjas faxszámot megadva.

Aki igénybe vette a szolgáltatást, igen sokkal fizethetett érte. A percenként 1,86 eurós díj esetenként több száz euróra duzzadt. A 20 oldalas anyagot ugyanis rendkívül lassú átviteli sebességgel küldték, ráadásul a küldő készüléke szándékosan vonalat bontott, majd elölről kezdte az adást.

Létezik egy másik Aplus

A magyar Aplus Consulting nem azonos az érdi székhelyű Aplus-Infoval, és semmi köze nincs hozzá, mondta el az Indexnek Rabe Ágnes, a vállalat kereskedelmi és marketing igazgatója. Cégük integrált vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozik, és komoly névnek számít a piacon.

Eddig hála istennek senkinek nem jutott eszébe összetéveszteni őket az érdi céggel, amelyről különben az Index jelentkezéséig még csak nem is hallottak. A kereskedelmi igazgató örömét fejezte ki, hogy világossá tehetik: nincs közük semmilyen telefonbetyárkodáshoz.

Nem volt ellenük panasz

Az Aplus-Info Kft. nevére bejegyzett érdi telefonszámon az Index egy középkorú hölggyel tudott beszélni, aki nem igyekezett bemutatkozni, csak azt hajtogatta, hogy már megszűnt az Aplus-Info.

Egy nappal később elértük a vállalkozás bejegyzett képviselőjét, Győri Lórántot. Elmondása szerint tavaly alapították a céget, és a faxolás volt a fő tevékenysége. Viszont áprilistól már nem működik. Hiába kérdeztük többször, nem érezte különösnek, hogy átverésen alapul, és esetleg az országra is rossz fényt vet az üzleti modellje.

Az Aplus-Info tulajdonosa elmondása szerint tud róla, hogy születtek ítéletek az IN-telegence ellen. Németországból ennek ellenére eddig nem kapott panaszt, csak a Stern TV készített vele riportot.

Nagyüzemi átverés

Az érdi Aplus-Info rengeteg panaszos levelet kaphatott Németországból, viszont egyre sem válaszolt, mondta el az Indexnek Peter Singer, aki egykori áldozatból a kéretlen faxok elleni harc zászlóvivőjévé vált.

Weboldalán folyamatosan frissülő adatbázist tart fenn az éppen aktuális zaklató faxok feladóiról, azok távközlési szolgáltatójáról és az emelt díjas 0190-es számokról. Elmondása szerint kidolgozott egy eljárást, amely után a faxküldők kerülik, mint ördög a szenteltvizet.

Bevált az eljárás

Az eljárást kitette az internetre, és onnan nem volt megállás. Folyamatosan kapta a mások által pontosított információkat, és a módszerét sikeresen alkalmazó felhasználók köszönő leveleit. Ténykedéséért egy fillér fizetséghez nem jutott, csak ügyvédi felszólításokhoz, mivel némelyik faxküldésből élő cég zokon vette, hogy címmel telefonszámmal szerepelnek az adatbázisában, mondta Peter Singer.

A szolgáltató beazonosítása a telefonszám alapján sokáig nehézkes volt. Bírósági ítéletek kellettek hozzá, hogy a szövetségi távközlési és postai felügyelet (REGTP) összeállítson egy keresőt, amelyben most már minden emelt díjas szám lenyomozható, mondta Peter Singer.

A külföld sem menedék

Ráadásul akinek a faxok kárt okoznak, Németországban csakis polgári peres úton kérhet kártérítést. Peter Singer érdeklődve hallgatta, hogy Magyarország jogállam, és ha úgy érzik jónak, itt a becsapott külföldiek feljelentést tehetnek.

A faxos átverés Németországban nem számít újdonságnak, és a magyar cég nem is egyedül ténykedik. A tapasztalatok szerint amúgy a címzettek alig 2 százaléka dől be, és hívja fel az emelt díjas faxszámot. Mint a Peter Singer által összeállított adatbázisból kitűnik, rengeteg ügyeskedő próbálja Németországban drágán mért faxokkal megkeresni a betevő euróját. Sokat közülük az Aplus-Info-hoz hasonlóan külföldön próbálnak elrejteni az üzemeltetők.

Megfogják a szolgáltatót is

De az utóbbi idők bírósági döntései nyomán ez már nem jelent kiutat, a "Störer" (zavaró) mellett a telefonos szolgáltatót is közvetlenül felelőssé tehetik az emeld díjas számok illegális célokra való biztosítása miatt, mondta a szoftverfejlesztőből faxspam-szakértővé avanzsált Peter Singer.

Peter Singer szerint egyébként az Aplus-Info "jogutódjaként" a legutóbbi időkben egy bizonyos Köz-Szolg-Ker Kft. szerepelt a spam faxok feladó rovatában. Címnek a budapesti Karinthy F. út 4-6. van megadva, viszont az áprilisi lezárású cégtár CD nem tud semmilyen Közleményszolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ről.

A kéretlen faxok amúgy nem is a visszahívás és a több száz eurós költség miatt zavaróak. Ebbe a hibába a legnaivabb felhasználó is csak egyszer ugrik bele, utána nyomban látja, hogy "Mist" (szemét) az egész, ráadásul mennyibe került. Léteznek fuvarozó cégek, amelyek éjjel automata lehíváson tartották a faxkészüléket, de erről néhány kellemetlen eset nyomán le kellett szokniuk, mondta Peter Singer

Éjjel-nappal spammelnek

Ennél nagyobb probléma, hogy a fax kampányok teljesen eldugítják a vállalatok levelezését. A sok akció és fogyókúra ajánlat között elvesznek a lényeges üzenetek, nem is beszélve az elpocsékolt időről, energiáról és faxpapírról, vázolta a helyzetet a szakértő.

Amikor viszont magánlakás faxkészülékét célozzák meg a faxbetyárok, akkor éjszaka akár többször csenghet a telefon. Ilyen eset volt egyébként, amely miatt a kölni bíróság a negyedmillió eurós büntetést kilátásba helyezte, emlékeztetett Peter Singer.