Bernát, Felícia
EUR 384,05 Ft
USD 363,08 Ft
8 °C
30 °C

Így hallgat le mindenkit az FBI

2007.09.03. 08:05
Több száz oldalnyi dokumentáció látott napvilágot az FBI telefonlehallgató hálózatáról. A DCSNet félmilliárdba került, Windows alatt fut, és tetszőleges telefonbeszélgetésbe belehallgathatnak vele az ügynökök.

Az információszabadságra vonatkozó amerikai törvényre (Freedom of Information Act) hivatkozva bíróság kötelezte az FBI-t, hogy tegye nyilvánossá lehallgatóhálózatának dokumentációját. A közel ezeroldalnyi információ az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet weboldaláról tölthető le.

Lehallgatás Windows alól

A Digital Collection System Network nevű globális lehallgatórendszer a vezetékes, mobil- és internettelefon-szolgáltatók központjaiból nyeri az információkat, a szolgáltatók tudtával és beleegyezésével. A hálózat három részből áll: a Red Hook, azaz vörös horog néven is ismert DCS-3000 a kimenő és bejövő hívások számait rögzíti, a Digital Storm, vagyis digitális vihar kódnevű DCS-6000 a beszélgetések és sms-ek tartalmát vizsgálja, a DCS-5000-et pedig a terror- és kémelhárításban használják, és továbbra is titkosak a részletei. A DCSNet szoftverei kivétel nélkül Windows alatt futnak.

A mobil a fő célpont

A rendszert 57 FBI-os lehallgatóközpontból vezérlik Alaszkától Puerto Ricóig, amelyeket egy privát, titkosított hálózat köt össze. A DCSNet kezelése roppant egyszerű, egy ügynök néhány kattintással bekapcsolhatja a beszélgetések rögzítését bármelyik telefonon az országban, továbbküldheti azokat az adott nyelv szakértőjének, vagy - ha mobilról van szó - lekérheti a készülék földrajzi pozícióit, amit a cellainformációk alapján ad meg a rendszer. A hívott számok listái a DCS-3000-ből minden nap végén az ügynökség Telephone Application Database adatbázisába kerülnek, ahol adatbányász algoritmusok kutatnak benne gyanús hívások után. A lehallgatások túlnyomó része (a legutóbbi, 2005-ös adatok szerint több mint 90 százalék) mobiltelefonokra irányul.

Lehallgatási törvény

A DCSNet gyökerei a Clinton-adminisztráció idejébe nyúlnak vissza. A kilencvenes évek elején, az internet, a mobiltelefonok és a digitális technika fejlődése egyre nehezebbé tette kommunikációs csatornák lehallgatását, ami egyre inkább pánikkal töltötte el az ezzel foglalkozó szervezeteket.

Már nincs szükség a telefonok
bedrótozására a lehallgatáshoz

1994-ben a kongresszus megszavazta a Communications Assistance for Law Enforcement Act nevű törvényt, ami arra kötelez minden amerikai telekommunikációs céget, hogy kizárólag olyan berendezéseket használjon, amelyek kompatibilisek az FBI lehallgatótechnológiájával. A CALEA előtt egy lehallgatáshoz az FBI-nak bírói végzést kellett felmutatni a telefontársaságnál, ami ezután telepítette a lehallgatókészülékeket a telefonközpontban a megfelelő vonalakra. Ma az ügynökök néhány kattintással rácsatlakoznak a telefontársaság rendszerére, és ott valós időben hallják a tetszőleges telefonvonalon zajló beszélgetéseket.

Kemény dió a Skype

Ugyanez a technológia működik a VoIP-alapú telefontársaságoknál, mint például a Vonage is. A peer to peer technológiát használó szolgáltatásokkal (mint például a Skype) egyelőre nem bír a rendszer, hiszen ezek éppen arra alapulnak, hogy nem halad át minden kommunikáció egy központon - ahová be lehetne ékelni a lehallgató technikát -, hanem az interneten át direktben kapcsolódik össze a beszélgetés két végén álló két számítógép (vagy éppen telefon).

A 24 lehallgatóközpontja sehol nincs az FBI mellett

Félmilliárdos számla

A DCSNet nem olcsó mulatság: a teljes rendszer kiépítése eddig félmilliárd dollárjába került az amerikai adófizetőknek, és évi közel negyvenmilliót kóstál a fenntartása. Ráadásul a CALEA kimondja, hogy a kormány köteles fizetni a régi telefonközpontok lehallgatás-kompatibilissé tételét, így a számla egyre csak nő. Az elmúlt három évben több mint másfélszeresére emelkedett a lehallgatások száma - és mivel minden egyes lehallgatásért fizet az FBI az érintett telefontársaságnak (egy harminc napos lehallgatás tarifája 2200 dollár), ez is súlyos költséget jelent.

Még aggasztóbbak a rendszer biztonsági rései. Bár az FBI szerint a DCSNet tökéletesen biztonságos, a napvilágra került dokumentumok között van egy olyan, 2003-as dátumú belső vizsgálat jegyzőkönyve is, ami gyenge jelszókezelésre és a vírusirtó szoftverek hiányára figyelmeztet. Ráadásul a DCS-3000 felhasználói adminisztrátori jogot kapnak a Windowshoz, ami azt jelenti, hogy a gépbe bejutó hacker automatikusan bejut a lehallgatórendszerbe is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek