Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szótárat perel a Google

2003.02.27. 14:16
Az amerikai nyelvészek közössége januárban az újkeletű "to google" igét választotta a 2002-es év leghasznosabb szavának. Valószínűleg kevés vállalat mondhatja el magáról, hogy termékének neve szótárakban szerepel, ennek ellenére úgy látszik, hogy a Google vezetőségét ez nem töltötte el túl nagy büszkeséggel, ugyanis jogi tanácsadóik révén töröltetni akarják a szót egy lexikonból.
A Google Technology Inc. jogi képviselője egy levélben azt követelte a Word Spy weboldal készítőjétől, hogy törölje szótárából a "google" igét. A Paul McFedries weboldalán elhelyezett magyarázat szerint a "google" a "keresés" szó szinonimája, és a Google képviselője éppen ezt kifogásolta. "Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy amikor az emberek a "google" szót használják, akkor a vállalatunk által nyújtott szolgáltatásra gondolnak, és nem általában az internetes keresésre." - írta levelében az ügyvéd. A levél szerint a cég neve csak úgy maradhat a szótárban, ha McFedries a definíció mellett valamilyen módon feltünteti, hogy a Google Technology Inc. vállalat védjegyéről van szó.

Támadhatatlan köznyelv

Frank Abate, a New Oxford American Dictionary korábbi szerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Google valójában semmit sem tehet az ellen, hogy a szót igeként használják, ugyanis az igék senkinek sem képezhetik a tulajdonát. Azt el kell ismernie a vállalatnak, hogy az angol nyelvben létezik a google ige, egy új, de igen széles körben használt szó, amelyet a szótárak jogosan dokumentálhatnak. A vállalatnak ennek ellenére nem kell aggódnia, mert a "google" név jogilag továbbra is védett, hiszen ekkor nem igeként, hanem főnévként használják. Ha tehát valaki egy hasonló szolgáltatást indítana azonos néven, akkor a Google jogosan perelhetne.

Abate szerint hasonló esetben az lehet a legjobb megoldás, ha a lexikon szerkesztője megemlíti a magyarázat végén, hogy a szó egyben egy vállalat védjegye is. Így az olvasók is tudomást szerezhetnek arról, hogy körültentően kell bánni a szó használatával. McFedries természetesen ezt a megoldást választotta.