József, Bánk
-6 °C
0 °C

Vádat emeltek a T-Mobile hálózatát feltörő hacker ellen

2005.01.14. 12:00
Hónapokig garázdálkodott egy hacker az amerikai T-Mobile hálózatában, és még az utána nyomozó titkosügynök fájljait is lenyúlta. A huszonegy éves számítástechnikai mérnök hozzájutott egy amerikai-orosz egyezményt tartalmazó dokumentumhoz és négyszáz T-Mobile előfizető adataihoz is.

Szerdán vádat emeltek az ellen a kaliforniai hacker ellen, aki legalább hét hónapon keresztül turkált az amerikai T-Mobile hálózatában, és vitte, amit csak talált. A huszonegy éves Nicolas Lee Jacobsen hozzáfért négyszáz előfizető társadalombiztosítási számához - igaz, hitelkártya-számokra nem bukkant-, és letöltötte egy "különösen szenzitív" amerikai-orosz kiadatási egyezmény egy részét is.

A tűzfal fogta meg

Jacobsen működésére az amerikai titkosszolgálat nagyszabású hackerellenes akciója, az Operation Firewall (tűzfal hadművelet) során derült fény, amelyet olyan hírhedt hackercsoportok ellen indítottak, mint a Shadowcrew és a Darkprofits. A vádirat szerint Jacobsennek tulajdonítható egy olyan tavaly márciusi ajánlat, miszerint a hackerek képesek hozzáférni a T-Mobile-előfizetők nevéhez, társadalombiztosítási számához, születési idejéhez és hangposta- , illetve email-jelszavaikhoz.

Feltört laptop

Jacobsen, aki egyébként számítógépes szakember, a hét hónap alatt feltörte az őt üldöző egyik titkosügynök, Peter Cavicchia laptopját, és letöltött róla egy olyan dokumentumot, amely a hatóságok szerint "kis mennyiségű nyomozati anyagot" tartalmazott.

Jacobsent októberben Kaliforniában letartóztatták, de 25 000 dollár óvadék fejében szabadon is engedték, azzal a feltétellel, hogy nem használhat számítógépet. Szerdán emeltek vádat ellene egy Los Angeles-i bíróságon. Cavicchia azóta lemondott, és a magánszektorban keresi boldogulását.