Interjú a hackerrel

2000.05.19. 13:21
Diablo, a Külügyminisztérium weboldalát feltörő hacker e-mailben válaszolt kérdéseinkre. Állítása szerint korábban a Miniszterelnöki Hivatal oldalára és az Elender mailszerverére is betört. A minisztérium webszerverét most biztonságosabbá teszik, az oldal hétfőn lesz ismét elérhető. Egyelőre nem tudni, tesznek-e feljelentést az elkövető ellen.
Hacker-etimológiai viták

A hacker és cracker szavak definíciójáról évek óta folyik a vita a levelezőlistákon. A veterán internetezők és programozók ,,hacker" alatt azokat a programozókat értik, akik a közösség számára, ingyen hoznak létre dolgokat, például szabad szoftvert.

Bár a jogtisztelő magatartás nem feltétlenül sajátjuk, a hackereket megkülönböztetik a teljesen illegális dolgokat művelő crackerektől, akik ,,főleg serdülő fiúk, akik poénosnak tartják, hogy betörnek számítógépekre, vagy szórakoznak a telefonhálózattal" (Eric S. Raymond: Hogyan legyünk hackerek? Fordította: Kovács Emese.)

Az újságírók azonban a hacker kifejezést vették át, és ezt alkalmazzák a crackerekre. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyesek szóhasználatában a ,,cracker" azokat az embereket jelenti, akik drága szoftvereket, telefonkártyákat és hitelkártyákat törnek fel.

A csütörtök esti betörés óta továbbra sem elérhető a Külügyminisztérium weboldala. Horváth Gábor, a minisztérium szóvivője szerint a betörő nem okozott nagyobb kárt, csupán a főoldalt törölte le. A hivatal szakemberei most az eddiginél biztonságosabb szoftver installálásán dolgoznak, az oldal várhatóan hétfőn lesz ismét elérhető.

Arra a kérdésre, hogy tesznek-e feljelentést, a szóvivő egyelőre még nem tudott válaszolni. Mint mondta, jelenleg szakértőik vizsgálják azt, hogy azonosítható-e az elkövető, és azt, hogy milyen lehetőségek vannak felelősségre vonására. A hírek szerint a betörő bejutását megkönnyítette a minisztérium rendszergazdáinak mulasztása: szakértők szerint számos biztonsági rés tátongott a minisztérium tűzfalán. A szóvivő szerint nem vonják felelősségre a rendszergazdákat, mivel egyértelműen kívülről jött a támadás.

Interjú a hackerrel

A Külügyminisztérium oldalának feltöréséért felelősséget vállaló Diablo álnevű hackerrel e-mailben készítettünk interjút. A szöveget felékezetesítve, de változtatás nélkül adjuk közre.

Miért csináltad?
Szóval, én egy szoclib féreg vagyok és szeretek FIDESZ szarban turkálni... na meg profi hacker és ez az egyetlen dolog amit szeretek

Letörölted-e a korábbi címlapot vagy más fájlokat?
Nem, nem töröltem le semit, a korábi index elmentetem
!!backup.htm néven :)

Más betöréseket követtél-e el?
Heh, ez a 54564465-dik feltörésem, a listán volt már .nasa.gov, .army.mil, meg mindenféle ilyesmi (ha nem hiszed el bizonyítani tudom :)... magyar site-okat edig ketőt törtem fel (www.meh.hu - egy ével ezelőt vagy ilyesmi) és most mfa.gov.hu...

Mennyire volt könnyű betörni? Milyen rendszer van fent?
Windows NT, 5 perc a betörés, 5 az oldal elkészítése... persze van aki ilyesmin egy órát is kínlódik... it csak a gyakorlat segít :)

Nem félsz, hogy elkapnak a rendőrök?
Hahahhahahah, jó vagy... rendőrök ? zsaruk ? vagy mi ? most már hármasával járnak a rendőrök ? az egyik ír, a másik olvas a harmadik pedig tudja ütni a bilentyűt ?... Különben szerintem a rendőröknek van elég dolguk így is... Amerikában az FBI külön brigádot képez hogy hackeret kapjanak el de továbra is úgy törik a .mi-eket meg .gov-okat hogy nem tudja az ember számolni őket...

Mi a véleményed az Elender-hackerekről?
Nem ismerem a hackert, magáról az hackról se tudok túl sok dolgot...egyszer véletlenül feltörtem az elender mail szerverét... de ez régeben volt
P.S: [ha helyesi hibák nélkül akarod látni a levelemet használy helyesírást elenőrző programot... de pssst ne mond el senkinek :]]]]  • Tippek
  • Hírek