Viola
-6 °C
-2 °C

Nem kötelezhetők fordított elszámolásra az internetszolgáltatók

2002.03.07. 16:20
A hírközlési döntőbizottság csütörtökön kihirdetett döntése szerint a távközlési cégek nem kötelezhetik az internetszolgáltatókat a fordított elszámolás bevezetésére, azonban az internetezés telefondíjának egy részét át kell adniuk a szolgáltatóknak. Noha a döntőbizottság állásfoglalásának nincs jogszabályként kötelező érvénye, a testület a későbbiekben a konkrét ügyekben ezen elvek alapján fog határozatot hozni.
A Hírközlési Főfelügyelet (HÍF) hírközlési döntőbizottsága csütörtökön hirdette ki döntését, mely pontot tehet az internetszolgáltatók és a távközlési cégek december óta tartó díjmegosztási vitájában. A döntés értelmében a távközlési cégek nem kötelezhetik egyoldalúan az internetszolgáltatókat az internetezés telefondíjának számlázásra, noha erről közösen megállapodhatnak - jelentette be a bizottság elnöke, Frischmann Gábor.

Míg az internetszolgáltatók egyszerűen jutalékot szerettek volna a felhasználóik által generált telefonforgalom után, a Matáv eddig a fordított elszámolási rendszer bevezetésére próbálta rábírni a szolgáltatókat. A hazai internetszolgáltatók közül a Matáv-tulajdonú Axelero és a Vivendi-tulajdonú V-Net kivételével a hónap elején valamennyi cég azonos szövegű levélben kért miniszteri állásfoglalást a kérdésben.

Nem kötelező érvényű, elvi döntés

A hírközlési döntőbizottság állásfoglalásának nincs jogszabályként kötelező érvénye, a testület azonban a későbbiekben a konkrét ügyekben ezen elvek alapján fog határozatot hozni. A HÍF nem jogosult a jogszabályok értelmezésére, kizárólag a hozzá benyújtott beadványokkal jogosult foglalkozni. Mivel a díjmegosztás ügyében az internetpiac egészét érintő problémáról van szó, a HÍF élt a jogával, hogy döntést hozzon az elvi jelentőségű ügyben - mondta Frischmann Gábor.

Hozzáférési szerződést kell kötniük

A döntés értelmében a dial-up szolgáltatóknak az "internetszolgáltatás távbeszélő hálózaton történő nyújtása" érdekében a távközlési szolgáltatóval hálózati hozzáférési szerződést kell kötniük. A távközlési szolgáltatók kötelesek saját hálózatukban biztosítani az internetszolgáltatás elérését az 51-es körzetszámon.

A telefontársaság számláz

Ha az együttműködő szolgáltatók a számlázás kérdésében másként nem állapodnak meg, a telefonos internetszolgáltatás telefondíját a távközlési szolgáltatónak kell beszednie. A telefonos internetszolgáltatás telefondíjának rendeletileg meghatározott hányadát a távközlési szolgáltató köteles átadni az internetszolgáltató részére.

A HÍF elnöke reméli, hogy az elvi döntés megteremti annak az alapját, hogy az érintett felek megköthessék egymással a hálózati szerződést.

Arra a kérdésre, hogy konkrét díjmegosztási vitával kapcsolatban indult-e már döntőbizottsági eljárás, Frischmann Gábor úgy válaszolt, hogy az internet szolgáltatóktól ilyen beadvány nem érkezett.

A 150 forintos kedvezmény ügyében még nem érkezett kérdés a HÍF-hez. Amint erre sor kerül, a jogszabályok alapján meghozzák az állásfoglalásukat - mondta a főfelügyelet elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!