Marad a 150 forintos kedvezmény

2002.02.13. 11:13
Marad a 150 forintos éjszakai internetkedvezmény - jelentette be a Matáv, miután a csalódást okozó (az internetszolgáltatók részesedése messze elmarad az európai átlagtól), az ingyenes ISP-ket ellehetetlenítő díjmegosztási rendelet után a talpon maradt internetszolgáltatók jogértelmezési vitába keveredtek a telefontársaságokkal arról, ki számlázza ki az internetes díjmegosztást.
A Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének január elsején hatályba lépett rendelete értelmében nappal harminc, a kedvezményes időszakban tíz százalékos rész illeti meg az internetszolgáltatókat a távbeszélő hálózaton történő internetezés telefondíjából. Ez a hányados a forgalmuk kilencven százalékát a kedvezményes időszakban bonyolító ingyenes internetszolgáltatóknál még a költségeket sem fedezi - a Kiwwi azóta (az anyacég bukása miatt) csődbe ment, az alternatív bevételforrások után kutató Freestart befektetőt keres. "Bár a szabályzás nehéz helyzetbe hozta az ingyen internet üzleti modelljének működését, nem hiszem hogy kormányzati szándék lenne megszüntetése." - nyilatkozta László Péter, a Freestart igazgatója az Index Törzsasztalában.

Marad a 150 forintos kedvezmény

A Matáv értékesítésiigazgató-helyettese, Vígné Szalontai Katalin ugyanakkor a Magyar Hírlapnak nyilatkozva cáfolta, hogy a díjmegosztási rendelet következtében ellehetetlenül a 150 forintos éjszakai tarifakedvezmény. A rendelet szerint március 23-áig kell a távközlési társaságnak és az internetszolgáltatóknak megállapodniuk abban, hogy együttműködnek-e a díjmegosztás végrehajtásában - a telefontársaság elképzelése szerint minden távközlési díjat az internetszolgáltatók fognak számlázni és beszedni, kivéve a 150 forintos éjszakai internetezés telefondíját. Ez az úgynevezett "fordított díjmegosztás" koncepció, amely a jogalkotó szándékával és a törvény szövegével is ellentétben áll, és a Matáv-leányvállalat Axelerón kívül egyelőre nem támogatják az internetszolgáltatók, mert a nekik jutó díjrész alacsony volta miatt a számlázás és a behajtás többe kerülne, mint az ily módon realizálható profit.

Senki nem profitál a díjmegosztásból

Szép Tibor, a GTS-Datanet Távközlési Kft. stratégiai és üzletpolitikai tanácsadója szerint a jogszabály nem egyértelműsége miatt jelenleg értelmezési problémák vannak a távbeszélő szolgáltatók és az internetszolgáltatók között arról, hogy ki számlázza ki a bevételmegosztást. "Remélhetően ez a jogalkotó szándékának megfelelően rendeződik, azaz a távbeszélő szolgáltató számláz. Ha ez megtörténik, akkor az internetszolgáltató maga dönthet arról, hogy a többletbevételt a szolgáltatás árának csökkentéséhez vagy minőségileg jobb szolgáltatás többletköltségeihez használja fel. Ha ez nem történik meg, akkor a díjmegosztásról szóló rendelet értelmét veszti, ugyanis a számlázás többletköltsége magasabb lehet, mint a belőle származó haszon."  • Hírek
  • Megtakarítás