Árpád
-2 °C
3 °C

Marad a 150 forintos kedvezmény

2002.02.13. 11:13
Marad a 150 forintos éjszakai internetkedvezmény - jelentette be a Matáv, miután a csalódást okozó (az internetszolgáltatók részesedése messze elmarad az európai átlagtól), az ingyenes ISP-ket ellehetetlenítő díjmegosztási rendelet után a talpon maradt internetszolgáltatók jogértelmezési vitába keveredtek a telefontársaságokkal arról, ki számlázza ki az internetes díjmegosztást.
A Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének január elsején hatályba lépett rendelete értelmében nappal harminc, a kedvezményes időszakban tíz százalékos rész illeti meg az internetszolgáltatókat a távbeszélő hálózaton történő internetezés telefondíjából. Ez a hányados a forgalmuk kilencven százalékát a kedvezményes időszakban bonyolító ingyenes internetszolgáltatóknál még a költségeket sem fedezi - a Kiwwi azóta (az anyacég bukása miatt) csődbe ment, az alternatív bevételforrások után kutató Freestart befektetőt keres. "Bár a szabályzás nehéz helyzetbe hozta az ingyen internet üzleti modelljének működését, nem hiszem hogy kormányzati szándék lenne megszüntetése." - nyilatkozta László Péter, a Freestart igazgatója az Index Törzsasztalában.

Marad a 150 forintos kedvezmény

A Matáv értékesítésiigazgató-helyettese, Vígné Szalontai Katalin ugyanakkor a Magyar Hírlapnak nyilatkozva cáfolta, hogy a díjmegosztási rendelet következtében ellehetetlenül a 150 forintos éjszakai tarifakedvezmény. A rendelet szerint március 23-áig kell a távközlési társaságnak és az internetszolgáltatóknak megállapodniuk abban, hogy együttműködnek-e a díjmegosztás végrehajtásában - a telefontársaság elképzelése szerint minden távközlési díjat az internetszolgáltatók fognak számlázni és beszedni, kivéve a 150 forintos éjszakai internetezés telefondíját. Ez az úgynevezett "fordított díjmegosztás" koncepció, amely a jogalkotó szándékával és a törvény szövegével is ellentétben áll, és a Matáv-leányvállalat Axelerón kívül egyelőre nem támogatják az internetszolgáltatók, mert a nekik jutó díjrész alacsony volta miatt a számlázás és a behajtás többe kerülne, mint az ily módon realizálható profit.

Senki nem profitál a díjmegosztásból

Szép Tibor, a GTS-Datanet Távközlési Kft. stratégiai és üzletpolitikai tanácsadója szerint a jogszabály nem egyértelműsége miatt jelenleg értelmezési problémák vannak a távbeszélő szolgáltatók és az internetszolgáltatók között arról, hogy ki számlázza ki a bevételmegosztást. "Remélhetően ez a jogalkotó szándékának megfelelően rendeződik, azaz a távbeszélő szolgáltató számláz. Ha ez megtörténik, akkor az internetszolgáltató maga dönthet arról, hogy a többletbevételt a szolgáltatás árának csökkentéséhez vagy minőségileg jobb szolgáltatás többletköltségeihez használja fel. Ha ez nem történik meg, akkor a díjmegosztásról szóló rendelet értelmét veszti, ugyanis a számlázás többletköltsége magasabb lehet, mint a belőle származó haszon."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?