Bernadett
0 °C
4 °C

Windows-alkalmazások a web nyelvén

2003.12.12. 11:49
Kapcsolódók (12)
A Microsoft számára december 9-én 6662341 szám alatt bejegyeztek egy szabadalmat, amely Windows alapú alkalmazások HTML-környezetbe integrálását írja le.
A szoftvercég a szabadalmi igényt még 1999 májusában nyújtotta be. A beadvány nem egyszerűen Windows-HTML alkalmazásokat ír le, hanem olyan különleges eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az ilyen alkalmazások működését a hagyományos böngészőablakokon kívül.

A Microsoft a saját weboldalán részletesen ismerteti, hogy a szoftverkonszern hogyan képzeli el a most bejegyzett szabadalom által érintett HTML-alkalmazásokat.

Futás, határok nélkül

A jelenleg csak az USA területén érvényes szabadalomban a Microsoft arra utal, hogy a leírt eljárások révén a HTML-ben programozott Windows alkalmazásokat nem érintik az internetes böngészőkkel együtt járó korlátozások.

Ennek révén az alkalmazások autonóm programként működnének, például hasznát vehetnék az alacsonyabb biztonsági besorolásnak. A webes alapú alkalmazásokkal ellentétben például lehetséges volna a merevlemez szabad olvasása és írása.

A laikusok kezeihez

A Microsoft számára az előny abban rejlik, hogy a HTML használatával a kevésbé képzett felhasználó is Windows alkalmazásokat írhat. A HTML és a Script programnyelvek, például a VBScript könnyebben elsajátítható, mint a C, a C++ vagy a Visual Basic, emlékeztetett a heise.de híroldal.

Mivel a HTML kezelését a programozók mellett sok laikus felhasználó is érti, kézenfekvő megoldás ennek alapján a böngészőtől független saját kezelőfelülettel rendelkező alkalmazások fejlesztése.

Ez nem a plug-in

A Microsoft ismertetője szerint hasonló technikákat alkalmaznak például a Mozilla projekt fejlesztői. Az XPToolkit platformtól független felhasználói interfészt alkalmaz, miközben az XML-definíciókat használja.

Az amerikai sajtó érdeklődésére a Microsoft menedzserei igyekeztek hangsúlyozni, hogy az új szabadalom nincs kapcsolatban az Eolas szabadalommal. Utóbbi akkor született, amikor egy szemfüles fejlesztőcég a plug-inek működési elvét védette le. Ennél a hétköznapi megoldásnál a nem HTML-ben írt külső alkalmazások a weboldalban játsszák le az adott tartalmat.

Az Eolas szabadalmat éppen most vizsgálja felül az amerikai szabadalmi hivatal (USPTO), felmerült ugyanis, hogy tévedésen alapult a bejegyzése. A Microsoft új szabadalmában alkalmazott eljárások viszont már részét képezik a Windowsnak, állítják a redmondi szakértők.

Beleszövik az oprendszerbe

A megfelelő működéshez nyilvánvalóan szükség van a böngésző operációs rendszerbe integrálására, különben az alkalmazások futtatása nem volna biztosítva, emlékeztet a heise.de cikkírója.

A Microsoft nemrégiben jelentette be új licencpolitikáját, melynek segítségével a cégek egyszerűbben licencelhetik a Microsoft által szabadalmaztatott, például FAT-adatrendszerrel kapcsolatos technológiákat.