Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elektronikus karperec erőszakoskodóknak

2004.10.27. 17:03
A spanyol nőket a férjük automatikus nyomon követésével védik meg a további bántalmazástól. A hétfőn bemutatott jeladós karperec kétes esetben hívja a rendőrséget.
A feleségük bántalmazása miatt elítélt spanyol férfiakat a jövőben elektronikus karkötő viselésére kötelezik. Az ellenőrzési célú eszközt hétfőn mutatták be, és elsőként Madridban alkalmazzák.

Az APA hírügynökség beszámolója szerint az érintett nők mobiltelefonhoz hasonló eszközt kapnak, amely pontosan jelzi, ha velük való találkozástól eltiltott férjük 500 méternél közelebb tartózkodik.

Jön a rendőrség

A vészjelzéssel egy időben automatikus riasztást kap a rendőrség is. A neonzöld karperec viselésére kötelezett férfiak az eszközt nem tudnak megszabadulni, mert a levétele vagy megsérülése szintén riasztást vált ki.

A szocialista kormány Jose Luis Rodriguez Zapatero vezetésével elsődleges feladatai között tartja számon a családon belüli erőszak megfékezését.

2004 januárja óta Spanyolországban 83 nőt ölt meg férfi családtagjuk, 55 gyilkosság pedig a férj lelkén szárad. Az országban kereken tízezer nő számít veszélyeztetettnek, derül ki egy júniusi statisztikából.