Judit
2 °C
7 °C

Letiltják a kínai spammereket

2000.08.24. 17:08
Elsőzör csak figyelmezteti, később azonban le is tiltja a kéretlen reklámtartalmú levelek küldőit Kína legnagyobb internetszolgáltatója, a China Telecom - írja a BBC. A cég külön mailboxot hozott létre a feljelentések számára. A spam-ellenes szabályokat a körleveleket küldő ellenzéki csoportok ellen is bevetheti a kormány.
Mostantól végleg megszűnnének a zavaró levelek?
Kína legnagyobb internetszolgáltatója, a China Telecom drasztikus intézkedéseket hozott a spammelők, vagyis a kéretlen, reklámtartalmú levelek küldői ellen. A BBC szerint a cég külön mailboxot hoz létre a feljelentések számára. A China Telecom először felszólítja a spamküldőket arra, hogy szüntessék be tevékenységüket, ellenkező esetben felfüggesztik hozzáférésüket. A felszólítást figyelmen kívül hagyóknak nemcsak internet-hozzáférésüket tiltják le bizonyos időre, sőt akár örökre, hanem az igazán agresszív "visszaesőket" a rendőrségen is feljelenti a cég.

A kéretlen levelek legnagyobb részét az árukat és szolgáltatásokat áruló cégek és magánszemélyek generálják Kínában. Egyes vélemények szerint a spammelők elleni lépések jól jönnek a cenzúrának is, mivel remekül alkalmazhatók politikai csoportok ellen is. A kínai ellenzék és az emberi jogokért küzdő csoportok egyre inkább alkalmazzák az internetet nézeteik terjesztésére.

Kínában az utóbbi hónapok során gyorsan nőtt az internetezők tábora, az idei év első hat hónapja során számuk megduplázódott és elérte a 17 milliót. A kéretlen körlevelek mennyisége a felhasználók táborával együtt nő, és a hivatalnokok még azelőtt szeretnék megfékezni ezt a tendenciát, mielőtt lelassítaná az ország hálózatát a rengeteg levél.

A kínai kormány korábban gyanakodva figyelte az internet terjedését, mivel esetleges felforgató eszköznek vélte. Hétfőn azonban Csiang Cö-Min elnök bejelentette, hogy az ország fejlődésének egyik fontos tényezője az internet fejlődése. Az elnök szerint a kínai gazdaság és társadalom fejlődésének elengedhetetlen eszköze az e-mail, az elektronikus kereskedelem és és a távoktatás. Kína első embere azonban elégedetlenségét fejezte ki, mivel a hálózat szerinte a hackerek, a biztonsági problémák és a félrevezető információk melegágya.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?