Valér
-2 °C
0 °C

Szélessávú internet pedagógusoknak

2002.09.09. 11:04
Az Országgyűlés előtt lévő gazdaságélénkítő csomag részeként azok a vállalkozók, akik a lakosság részére széles sávú kábeles internet-összeköttetést építenek ki, a beruházási költség 50 százalékát leírhatják majd adójukból - közölte Kovács Kálmán vasárnap Budapesten, a városligeti kormányrendezvényen. Az informatikai minisztérium még az idén 10 ezer pedagógusnak és közalkalmazottnak teremt kedvezményes széles sávú internet-hozzáférési lehetőséget.
A Kormány a tettek mezején című, a kabinet tevékenységét bemutató rendezvényen, ahol a sajtó és a lakosság kérdéseket tehetett fel a tárcavezetőknek, az informatikai és hírközlései miniszter elmondta: ha ezt a kapcsolatot kétezer lakos alatti településen építik ki, akkor a teljes beruházási költséget leírhatják az adójukból a vállalkozások.

Kovács Kálmán jelezte: újonnan alakult minisztériumként az első száz nap legfontosabb feladata a tárca szervezetének felépítése, az új munkatársak kiválasztása volt. Az IHM várhatóan az év végére éri el 200 fős létszámát, amivel a legkisebb minisztérium lesz.

Kisfelhasználóknak drágább lett

Kovács Kálmán
Kitért arra, hogy első teendőik egyike a Matáv Mindenkinek elnevezésű internet-csomagja megszűnésével kapcsolatos problémák kezelése volt, amit megörököltek a korábbi kormánytól. Utalt arra, hogy az IHM lépései csak a havonta 15-20 órát internetezők számára jelentettek kedvező megoldást, ám a napi 4-5 órát internetezőknek költségesebbé vált a hozzáférés.

Szélessávot építenek

Megjegyezte, az átalánydíjas rendszerre történő visszatérés megoldást jelenthetett volna a problémára, ám egy EU-direktíva az időarányos elszámolást irányozza elő, ezért az IHM sem kívánt visszalépni e téren, ezért a széles sávú, időkorlát nélküli internet-hozzáférés kiépítését szorgalmazza. Ennek megfelelően az év végéig 49 városban lesz a lakosságnak lehetősége az úgynevezett ADSL széles sávú internet-hozzáférésre.

Internet a pedagógusoknak

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2002 tavaszán 30 ezer 500 pedagógus és közalkalmazott vásárolhatott kedvezményeses számítógépet; ez a program azonban félbemaradt, mivel az internet-kapcsolat sok helyen még nem épült ki.

Az IHM a Nemzeti Informatikai Terv alapján még az idén 10 ezer pedagógusnak és közalkalmazottnak teremt kedvezményes széles sávú internet-hozzáférési lehetőséget. A fennmaradó 20 ezer 500 pedagógus és közalkalmazott számára 2003 végéig építik ki a nagy sebességű hozzáférést a világhálóhoz.

Lemaradtunk

Kovács Kálmán szólt arról, hogy egy 1998-ban készült ENSZ-felmérés szerint Magyarország az informatika és távközlés területén a régió legfelkészültebb államai között szerepelt. "Az elmúlt négy év során azonban vetélytársaink lehagytak minket és az európai országok rangsorában Magyarország a 20. helyre zuhant vissza - jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy e helyzet megváltoztatására készül az informatikai stratégia, amelynek alapelvei már elkészültek, és azt a célt tűzik ki, hogy Magyarország ismét felzárkózzon Európa vezető államai mellé."

Csepeli György, a tárca politikai államtitkára szerint a lakosságnak nyomást kell gyakorolnia a kormányra, illetve a törvényhozásra, hogy tartsa fontosnak az információs társadalom kiépítését célzó fejlesztéseket és beruházásokat. Hozzáfűzte: csak társadalmi összefogással érhetők el e célok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!