11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28. ÉLŐ
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Mixter hat hónapot kapott

2000.04.13. 13:43
Az a fiatalkorú hannoveri hacker, aki a Denial of Service (DoS) támadásoknál használt programot írta, egy korábbi számítógépes betörése miatt most felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az elsőfokú ítélet még csak 15 órai szociális munkát rótt ki rá, de a fellebbezést benyújtó ügyész megítélése szerint ez túl enyhe büntetést lett volna. Most jogerősen 6 hónap - kétévre felfüggesztett - börtönre ítélték.

A számítógépzseni Mixter a legutóbbi idők DoS-hackertámadásai után vált ismertté
A számítógépzseni Mixter a legutóbbi idők DoS-hackertámadásai után vált ismertté. A hannoveri srác saját bevallása szerint maga barkácsolta azt a "Tribe Flood Network" (TFN) elnevezésű programot, amellyel ismeretlenek februárban sorra omlasztották össze néhány nagy amerikai webes tartalomszolgáltató szerverét. Mixter maga nem vett részt ezekben a támadásokban.

A mostani jogerős ítéletet még néhány 1998-ban elkövetett számítógépes betörés miatt szabta ki rá a hannoveri tartományi bíróság. A "nyolcrendbeli számítógépes szabotázs" során, az akkor 19 éves Mixter jelentős kárt okozott. Behatolt néhány cég számítógépes rendszerébe, ott vírusprogramokat telepített és adatokat töltött le magának. Mindebből annyi haszna származott, hogy az érintett cégek számlájára használhatta az internetet. A bíróság 34 ezer márkára (4,5 millió forint) becsülte a betörésekkel okozott anyagi kárt. Az ítélet szerint további, nehezen számszerűsíthető kiesést jelentett, amíg sikerült a feltört számítógépeket helyreállítani. Ezen kívül a hacker súlyosan veszélyeztette a megtámadott cégek biztonságát is.

Tribe Flood Network

A TFN segítségével az internetes tartalmat szolgáltató gépeket adatok özönével lehet elárasztani, amíg a megtámadott gép össze nem omlik. Ezt a programot használva februárban hackerek órákra lefagyasztottak több neves portált, például a Yahoo-t, a CNN.com hírszolgáltatót, az E*Trade online részvénykereskedő oldalt és az Amazon könyváruházat. Mixter korábban ezzel a programmal fagyasztotta le néhány cég szerverét. Világméretű botrányt viszont csak az okozott, amikor a programot a nagy siteok ellen összehangoltan vetették be.

A februári, 15 napos közhasznú munkára kötelező elsőfokú döntést az ügyészség nyomban megfellebbezte. A határozat után két héttel aztán kiderült, hogy Mixter keze munkája a TFN támadóprogram. Ezt egy DPA-nak küldött email-ben maga jelentette ki, és a sajtó azonnal rástartolt a sztorira. A TFN szerzőjeként mindazonáltal felajánlotta a segítségét, hogy segít az FBI-nak elkapni a portálokat lebénító internetes vandálokat. Mindezt mérlegelve a bíróság másodfokon jóval szigorúbban járt el, és hat hónapi, két évre felfüggesztett börtönt szabott ki rá.

Ha Amerikában kapnának el egy hackert, aki felelőssé tehető a DoS támadásokért, drákói szigorral szabnák ki rá a sokéves börtönbüntetést. Március elején az ügyész kétszer tizenöt évi börtönt kért a 15 éves Dennis Moranra. Ennek a fiúnak számítógépes rendszerek feltörését, és weboldalak kétrendbeli illetéktelen megváltoztatását róják terhére. Kevin Mitnick, az USA egykor legkeresettebb hackere ötévi börtön után tavaly év végén szabadult. Január óta az amerikai igazságszolgáltatás egyre növekvő határozottsággal lép fel a hackerekkel szemben.

Szociális hackelés

Egy Szingapúrban elkapott 16 éves hackert mellékbüntetésként arra ítéltek, hogy idős és fogyatékos emberek számára tanuló- és segédprogramokat írjon. Ezen kívül olyan weboldalak létrehozásában kell közreműködnie, amelyek a gyerekeket az interneten keresztül fenyegető veszélyekre figyelmezteti a szülőket. Szingapúri bíróságok korábban számos esetben róttak ki súlyos börtönt hálózatokba betörő tizenévesekre. Ennek a 16 éves fiúnak az esetében azonban a bíró lehetőséget látott a javulásra, és ezért ítélte csak felfüggesztett börtönre.  • Hírek
  • Bankszámla