Vilma
3 °C
11 °C

A Windows XP-t vizsgálja a kormányzat

2001.09.24. 16:03
A kormányzat ügyészei a Microsoft új operációs rendszere, a Windows XP vizsgálatával zárják az antitrösztper meghallgatásait.
A Mircosoft elleni antitrösztper a kormányzat és a szoftvercég közös megegyezésével ősszel újabb meghallgatásokkal folytatódik, melyre a február 4-én kezdődő kártérítési tárgyalás tenné a pontot. A két fél közölte a kerületi bírósággal, hogy ez alatt az idő alatt továbbra is próbálnak peren kívül megegyezni.

Már fél Amerika pereli a Microsoftot

Emellett azonban hat szövetségi állam legfőbb ügyésze írt levelet Steve Ballmernek, a Microsoft vezérigazgatójának a Windows XP operációs rendszerrel kapcsolatos aggodalmaik miatt. A szövetségi ügyészek erősítik a kormány véleményét, miszerint "a Windows XP tartalmazhat olyan törvénysértő megoldásokat, amelyek segítik megőrizni monopolhelyzetét az asztali operációs rendszerek piacán.

Arkansas, Maine, Montana, New Hampshire, Rhode Island és Vermont nem szerepel az antitröszteljárást megindító 18 szövetségi állama között, így a friss csatlakozókkal összesen már 24 állam támogatja az igazságügyi minisztériumot Microsoft elleni jogi küzdelmében.

A szoftverbirodalom szövetségesei szerint a közös levél ötlete az ősellenség, az AOL Time Warner lobbistáinak íróasztalán született. A Microsoftot a cég pénzén támogató Association for Competitive Technology civil csoport szerint az AOL "legutóbbi és legbénább kísérletéről van szó, hogy minél hosszabbra nyújtsák a pert". Az AOL szóvivője cáfolta, hogy bármi közük lenne a levélhez.

Darabolás helyett korlátozások

Több ügyész hangoztatta aggodalmát az újabb oprendszerbe olvasztott szoftverek miatt, amilyen a kibővített Windows Media Player és az instant üzenetküldésre és videotelefonálásra egyaránt használható Windows Messenger, ezek az ingyenesen csatolt szoftverek ugyanis szerintük árthatnak a konkurenciának.

A per első fokon folytatódik tehát Colleen Kollar-Kotelly bírőnő vezénylete alatt, aki csak jövőre fog új bírságot kiszabni a Microsoftra, hogy megakadályozza a jövőbeli trösztellenes visszaéléseket. Az ügymenet felgyorsítása érdekében a kormány eltekint a szoftvergyár feldarabolásának javaslatától, elképzelhető azonban, hogy a Windows XP egyes funkcióit korlátoznák cserébe.

A kormány második nekifutásra a tavalyi korlátozások módosított verzióját próbálja beadni a bíróságnak. A minisztérium nagyobb rálátást bizosítana külső szoftverfejlesztőknek a Windows forráskódjára, és megtiltaná a külön termékként kezelhető szoftverek közötti kommunikációt elősegítő programok csatolását, amennyiben ezek kiszedhetőek az oprendszerből.

A Microsoft ezeket a javaslatokat ugyanolyan radikálisnak minősítette, mint a darabolást. A hat államügyész ehhez levelükben annyit fűzött, "elképzelhető, hogy az új szoftver készítésénél a cég figyelemen kívül hagyta az érvényes jogszabályokat, a vásárlók választási jogát és adatvédelmi elveiket". Az államok egy része még azt sem tartja kizártnak, hogy a Microsoft megvonja korábbi termékei támogatását, amelyet egyébként több helyütt tiltanak a törvények.