Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Rekordösszegű bírságot szabott ki az EU a Microsoftnak

2008.02.27. 12:39
A Microsoft továbbra is megsérti az EU trösztellenes határozatait, ami miatt már kétszer büntették a céget több százmillió euróra. Visszaesõként most már közel 900 milliót kell fizetnie, mert visszaél a piaci fölényével.

Az Európai Bizottság újabb rekordösszegû bírságot szabott ki a világ legnagyobb szoftvergyártójára, az amerikai Microsoftra, mert a cég továbbra is megsérti a bizottság 2004-es határozatát, amely piaci fölénnyel való visszaélés miatt ítélte el a vállalatot.

Az új bírság 899 millió euró, és ez az elõzõ két büntetésen, a 2004-ben kiszabott 497 millió eurón, illetve a 2006-ban kapott további, 280,5 millió eurón felül értendõ.

Az EU versenypolitikai felügyeletének ötvenéves történetében a Microsoft az elsõ cég, amelyet korábbi trösztellenes határozat megsértése miatt kell büntetni - kommentálta a döntést az EU versenyügyi biztosa, Neelie Kroes.

Ezúttal a fõ vád az volt, hogy a Microsoft tavaly õszig indokolatlanul magas árat kért a munkacsoport-szerverek interface-dokumentációjához való hozzáférésért.