Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Újabb panasz az Európai Bizottságnál a Microsoft ellen

2003.02.11. 15:18
Informatikai cégek egy csoportja újabb panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a Microsoft ellen; a céget ismét azzal vádolják, hogy visszaél piaci fölényével.
A Computer and Communications Industry (CCIA) nevű szövetségbe tömörült vállalatok, köztük a Sun Microsystems, az AOL Time Warner, az Oracle és a Nokia képviseletében a CCIA elnöke kedden közölte, hogy január 31-én vizsgálatot kezdeményeztek az Európai Bizottságnál a Microsoft ellen.

A Microsoft kiszorít

A szövetség panasza a Microsoft operációs rendszerének legutóbbi változatával, a Windows XP-vel kapcsolatos. A redmondi cég egyeduralkodó az ilyen rendszerek piacán, és a CCIA szerint a Windows XP-be is azért épített be bizonyos szolgáltatásokat, hogy tartósítsa ezt a helyzetét és kiszorítsa versenytársait a piac kapcsolódó területeiről.

A brüsszeli bizottság versenypolitikai ügyekért felelős tagjának szóvivője közölte, hogy megkapták a panaszt, amelyet alaposan meg fognak vizsgálni.

A bizottság kifogásol

Hasonló ügyekben a bizottság már évek óta vizsgálódik a Microsoft ellen. Először 2000-ben fogalmazta meg kifogásait, annak a gyanúnak az alapján, hogy az amerikai cég a személyi számítógépeken használt operációs rendszerek piacán szerzett uralkodó pozícióját a versenyszabályokba ütköző módszerekkel akarja kiterjeszteni az alacsonyabb teljesítményű szerverekére. Ezek zömmel olyan olcsóbb rendszerek, amelyeket fájl-, nyomtató- vagy webkiszolgálóként használnak kisebb vagy közepes hálózatokon.

Brüsszelben azt is szabályellenesnek tartják, hogy a Microsoft - gyakorlatilag eltávolíthatatlanul - beépítette a Windows 2000-be a Media Playert. A Windows-sorozat legutóbbi változatát, az XP-t azonban eddig nem vizsgálták ebből a szempontból.

A szóvivő szerint a három éve indult vizsgálatok előrehaladott szakaszban vannak, s a bizottság azt reméli, hogy még az év első felében le is zárulnak. A CCIA által most benyújtott panaszt különálló ügyként kezelik majd.  • Vennék
  • Hírek