Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az EU vizsgálja a Microsoft új terveit

2005.10.11. 15:07
A Microsoft a múlt héten jelentette be, hogy saját antivírus szoftvert kíván piacra dobni. Az Európai Bizottság vizsgálatot indíthat, ha a befogadják a Symantec még készülő panaszát.

A világ legnagyobb szoftvercégének biztonsági megoldások terén mutatkozó fokozott aktivitása nyugtalansággal tölti el a Symantec vezetését. Az antivírus cég várhatóan panaszt tesz az EU-nál amiatt, hogy a Microsoft saját antivírus szoftver készítését tervezi, számolt be a Dowjones hírügynökség.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a múlt héten új termékek olyan menetrendjét vázolta fel, amely keresztbe tehet a Symantecnek. A biztonsági megoldásokra szakosodott cég a jelentés szerint attól tarthat, hogy a Microsoft szokásos, operációs rendszerbe integráló stratégiája miatt szerepe marginálissá válhat.

Mint emlékezetes, a kilencvenes évek végén hasonló stratégiával sikerült kiütni a nyeregből az akkori legelterjedtebb internetes böngészőt, a Netscape-et.

Integrál vagy nem integrál?

Steve Ballmer múlt heti bejelentése szerint a Microsoft Client Protection (Microsoft ügyfélvédelem) rendszere vírusirtó és kémprogramirtó eszközöket tartalmaz majd, ugyanakkor a Microsoft eddig még nem közölte hivatalosan, hogy bármelyik rendszervédő eszközt integrálná az operációs rendszerbe.

A Symantec panaszának formális benyújtása még nem történt meg, és az Európai Bizottság csak ezt követően tudja majd megvizsgálni, hogy eljárást indít-e az ügyben. A Dowjones az unió meg nem nevezett képviselőire hivatkozva azt írja, hogy a Microsoft a biztonsági szolgáltatásait valóban integrálni kívánja a Windows Vista néhány változatába.

John Thomson, a Symantec ügyvezetője korábban jóval nyugodtabban nyilatkozott a kérdésben. A februári RSA konferencián, majd az áprilisi Vision 2005 rendezvényen azt fejtegette, cége nem szeretne az igazságügyi minisztériumhoz futkosni, és a Microsoft monopóliumáról sopánkodni, inkább a piacon kívánnak velük szembeszállni.