Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfél milliárd dolláros bírság a Microsoftnak

2007.02.23. 10:38
Másfél milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Microsoftot egy amerikai szövetségi bíróság, az ítélet szerint a szoftvergyártó a Windows Media Player mp3-dekóderével megsértette az Alcatel-Lucent szabadalmát.

Alig száradt meg a tinta az uniós ítéleten, amely a Microsoftot összesen hétszáz millió eurós pénzbírság befizetésére, médialejátszó nélküli Windows legyártására és műszaki információk közzétételére kötelezte, a világ legnagyobb szoftvergyártójának megint mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy amerikai szövetségi bíróság ugyanis másfél milliárd dolláros bírságot szabott ki a Microsoftra szabadalombitorlás miatt. Ha az ítéletet a legfelsőbb bíróság is helyben hagyja, ez lehet a történelem legnagyobb szabadalmi bírsága.

Számítási gondok

Az ítélet szerint az óriáscég a Windows Media Playerben lévő két mp3-kódoló algoritmussal - amellyel a számítógépbe helyezett cédékről mp3 formátumú másolatot lehet készíteni, illetve amellyel az mp3 fájlok lejátszhatók - megsértette az Alcatel-Lucent vállalat szabadalmait. A bíróság azt nem tudta megállapítani, hogy szándékos volt-e a jogsértés. A Microsoft azt állítja, hogy teljesen jogszerűen használja a kódolót, hiszen 16 millió dollárért megvette a technológia licencét a híres német Fraunhofer kutatóintézettől. Az mp3 tömörítési technológiát egyébként a Fraunhofer intézet és a Bell Labs közösen fejlesztette ki, és ez utóbbi a Lucent Technologies vállalat része.

A Microsoft megfellebbezi a döntést, mert álláspontja szerint nemcsak tévedett a bíróság, de még a bírság összegét is igen vitatható módon állapította meg. Tom Burt, a Microsoft jogi képviselője egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy egy amerikai perben nem szabadna figyelembe venni a tengerentúli eladásokat. Ezzel kapcsolatban hamarosan precedensértékű döntés várható az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságán egy másik ügyben; ebben az AT&T azt kifogásolja, hogy a Microsoft más országokban továbbra is az AT&T technológiájával adta el a szoftverét. Ha ebben az ügyben a legfelsőbb bíróság a Microsoftnak kedvező ítéletet hoz, az alapján máris csökkenhet a most kiszabott másfél milliárdos bírság összege.

Másodsorban azt kifogásolta Tom Burt, hogy a bírság meghatározásakor a számítógépek kiskereskedelmi árát is figyelembe vették, nemcsak a rajtuk futó Windows operációs rendszer ára alapján számoltak. Tom Burt szerint a másodfokú ítélet számukra biztosan kedvezőbb lesz, Mary Lou Ambrus, az Alcatel-Lucent szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy elég erős érvek támasztják alá az álláspontjukat.

Van miből fizetni

Nem lenne nagy érvágás a Microsoftnak a másfél milliárd dolláros pénzbírság befizetése, hiszen körülbelül 29 milliárd dollárja van készpénzben és rövidtávú befektetésekben, de az ügynek igen komoly hatásai lehetnek. A redmondi szoftvergyártó szerint sok száz cég megütheti még a bokáját, ha e precedensértékű ítélet érvényben marad, hiszen sokan szintén a német Fraunhofer intézettől vették meg az mp3-kódolók licencét. Egy Alcatel-Lucentnek kedvező jogerős döntés esetén talán az is elképzelhető, hogy az mp3-lejátszót is ki kell majd vennie a Windowsból.

Az ügy egyébként 2002-ben kezdődött, amikor a Lucent néhány általa levédett technológia - például az mp3-kódoló - használata miatt pert indított a Gateway és Dell számítógépgyártók ellen. A Microsoft beszállt az ügybe, így végül az mp3-technológiával kapcsolatos perben kizárólag a Microsoft és az Alcatel-Lucent vett részt.