Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

DJ Náksi az mp3 mellett

2002.06.27. 13:27
Az Index cikkére reagálva megkereste lapunkat Náksi Attila, aki szerint nem a Náksi & Brunner DJ-páros felelős az Mp3Portal bezárásáért, őket csak arról értesítették, hogy az ő számaik is szerepelnek a kínálatban. Náksi egyébként elismerte, hogy ő maga is szokott zenéket letölteni az internetről.
Az Index csütörtöki cikkére reagálva megkereste lapunkat Náksi Attila, aki elmondta, hogy - Herrmann Géza ügyvéd közlésével ellentétben - az Mp3Portálra a Record Express kiadó munkatársai figyeltek fel, a Náksi & Brunner DJ-párost csak később értesítették, mivel az ő számaikra is mutattak linkek az oldalon. Az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy annak, aki MP3-oldalt üzemeltet, lehetne annyi esze, hogy nem nyilvános, lekövethető szerverre tölti fel az anyagait.

Náksi sajnálja az Audiogalaxyt

Az Index fórumán egyébként megjelent egy Náksi által hétfőn írt levél, melyben a DJ elismeri, hogy maga is szokott MP3-fájlokat letölteni: "Én csak 1 művész vagyok, aki fölött ott van a kiadó és egyéb cégek, szervezetek. Szerinted nekem jó hogy megszűnt az Audiogalaxy? Hogy fogom meghallgatni azokat a dalokat, amelyeket utána megrendelek bakeliten?" - írja Náksi Attila, aki kérdésünkre megerősítette, hogy a levél eredeti.

A közvetlen linkelés is jogsértő lehet

Náksi Attila
Fotó.: naksivsbrunner.hu
Az Mp3Portal üzemeltetője, Pintér Zsolt lakásán a MAHASZ feljelentése nyomán tartottak házkutatást a rendőrök. Az akció kevés sikerrel zárult, tekintve, hogy a férfinak otthon nincs számítógépe. A webszolgáltatójánál is átvizsgálták a számítógépeket, Pintér szerint minden eredmény nélkül, ugyanis maga az oldal csak linkeket tartalmazott, melyek máshol tárolt fájlokra mutattak.

Az Artisjus Szerzői Jogvédő Hivatal jogásza, Szinger András az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy bár Magyarországon még nem született hasonló ügyben bírói ítélet, de számos nemzetközi példa segítheti az eligazodást. A külföldi ítéletekben az a tendencia fedezhető fel, hogy a más weblapok nyitó oldalaira mutató linkeknél nem feltétlenül, az úgynevezett "deep linking" esetében viszont felmerül a szerzői jog megsértésének lehetősége. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a linket elhelyező személy tudja, hogy a belinkelt tartalom jogsértő.

A deep linking, azaz a közvetlen linkelés esetén a hivatkozás nem egy másik honlapra, hanem közvetlenül az adott műre, tartalomra mutat. A kattintás után azonnal elindul a letöltés, vagy megszólal a zene, ilyenkor a felhasználónak esetleg fel sem tűnik, hogy az adott fájl már egy másik szerverről töltődik. Fontos tudni, hogy csak a jogvédett zenéknek a feltöltése, azaz nyilvánossághoz közvetítése jogsértő, a letöltés magáncélú másolásnak minősül, ilyen formán nem sérti a szerzői jogot.