Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Linkelésért zárták be az Mp3Portal.hu-t

2002.06.27. 07:50
Házkutatási paranccsal keresték fel a rendőrök a héten az Mp3Portal.hu weblapot üzemeltető férfit váci lakásán, és a webszolgáltatójánál is átvizsgálták a számítógépeket. Az akció során jogvédett anyagokat állítólag nem találtak a gépeken, hiszen az oldal csupán linkeket tartalmazott. A weblap ennek ellenére már nem üzemel, a hatályos joggyakorlat alapján ugyanis a linkelő is felelős.
A héten rendőrségi eljárás keretében bezárták az Mp3Portal.hu oldalt. A lapon mintegy ötszáz letölthető albumra mutattak linkek, ezenkívül shareware programok és videoklipek is szerepeltek a kínálatban. A weblap üzemeltetője, Pintér Zsolt (aka Mp3Pintyo) az Indexnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a lapon csupán linkek szerepeltek, tehát jogvédett fájlok nem voltak az oldalon.

Ez a rendőrséget láthatólag nem hatotta meg: egy feljelentés nyomán házkutatási paranccsal jelentkeztek a férfi váci lakásán, és a webszolgáltatójánál is átvizsgálták a számítógépeket, Pintér szerint minden eredmény nélkül. Az oldal ennek ellenére már nem üzemel. Az Mp3Portált havonta 250,000 felhasználó látogatta meg, 3 millió oldalletöltést produkálva.

Szemfüles popsztárok

A weblapra a két népszerű magyar lemezlovas, Náksi Attila és Brunner Zsolt lelt rá a világháló böngészése közben. Mivel a linkek sorában az ő felvételeikre is mutatott pár, és számos más, szintén a Record Express által forgalmazott kiadvány is letölthető volt a lapon keresztül, értesítették a kiadó jogi képviselőjét, a Németh és Herrmann ügyvédi irodát. akik kapcsolatba léptek az érintett lemezkiadókkal, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségével és az ARTISJUS Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel. A rendőrség végül a MAHASZ feljelentése nyomán intézkedett.

A linkelő is felelős

Az internetes letöltések veszélyéről szólva Herrmann Géza lapunknak példaként elmondta, hogy a Fresh új albumát mintegy 7 ezren töltötték le az Mp3Portal-ról. Hozzátette, hogy ez már csak azért is érzékenyen érintheti a kiadót, mert a lánycsapat lemezének várható eladása emiatt jelentősen csökkenhet.

Herrmann szerint egyébként voltak zenei fájlok is az oldalon, azaz nem igaz, hogy az csupán linkeket tartalmazott. Hozzátette, hogy a link, azaz a hozzáférési mód közlése a hatályos joggyakorlat szerint egyébként is éppúgy megalapozza az elkövető felelősségét. Herrmann közölte, hogy a többi MP3-as oldal is hasonló bánásmódra számíthat, előbb-utóbb mindenki sorra kerül.

A rendőrség illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak az esettel kapcsolatban.