Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Linkelésért zárták be az Mp3Portal.hu-t

2002.06.27. 07:50
Házkutatási paranccsal keresték fel a rendőrök a héten az Mp3Portal.hu weblapot üzemeltető férfit váci lakásán, és a webszolgáltatójánál is átvizsgálták a számítógépeket. Az akció során jogvédett anyagokat állítólag nem találtak a gépeken, hiszen az oldal csupán linkeket tartalmazott. A weblap ennek ellenére már nem üzemel, a hatályos joggyakorlat alapján ugyanis a linkelő is felelős.
A héten rendőrségi eljárás keretében bezárták az Mp3Portal.hu oldalt. A lapon mintegy ötszáz letölthető albumra mutattak linkek, ezenkívül shareware programok és videoklipek is szerepeltek a kínálatban. A weblap üzemeltetője, Pintér Zsolt (aka Mp3Pintyo) az Indexnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a lapon csupán linkek szerepeltek, tehát jogvédett fájlok nem voltak az oldalon.

Ez a rendőrséget láthatólag nem hatotta meg: egy feljelentés nyomán házkutatási paranccsal jelentkeztek a férfi váci lakásán, és a webszolgáltatójánál is átvizsgálták a számítógépeket, Pintér szerint minden eredmény nélkül. Az oldal ennek ellenére már nem üzemel. Az Mp3Portált havonta 250,000 felhasználó látogatta meg, 3 millió oldalletöltést produkálva.

Szemfüles popsztárok

A weblapra a két népszerű magyar lemezlovas, Náksi Attila és Brunner Zsolt lelt rá a világháló böngészése közben. Mivel a linkek sorában az ő felvételeikre is mutatott pár, és számos más, szintén a Record Express által forgalmazott kiadvány is letölthető volt a lapon keresztül, értesítették a kiadó jogi képviselőjét, a Németh és Herrmann ügyvédi irodát. akik kapcsolatba léptek az érintett lemezkiadókkal, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségével és az ARTISJUS Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel. A rendőrség végül a MAHASZ feljelentése nyomán intézkedett.

A linkelő is felelős

Az internetes letöltések veszélyéről szólva Herrmann Géza lapunknak példaként elmondta, hogy a Fresh új albumát mintegy 7 ezren töltötték le az Mp3Portal-ról. Hozzátette, hogy ez már csak azért is érzékenyen érintheti a kiadót, mert a lánycsapat lemezének várható eladása emiatt jelentősen csökkenhet.

Herrmann szerint egyébként voltak zenei fájlok is az oldalon, azaz nem igaz, hogy az csupán linkeket tartalmazott. Hozzátette, hogy a link, azaz a hozzáférési mód közlése a hatályos joggyakorlat szerint egyébként is éppúgy megalapozza az elkövető felelősségét. Herrmann közölte, hogy a többi MP3-as oldal is hasonló bánásmódra számíthat, előbb-utóbb mindenki sorra kerül.

A rendőrség illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak az esettel kapcsolatban.