Olivér
5 °C
8 °C

Egydolláros MP3 kislemez a Maverick Recordstól

2002.05.27. 13:34
Egy dollár alatti áron bocsátott forgalomba egy MP3-formátumú dalt a Maverick Records és a Vivendi online részlege. Meshell Ndegeocello "Earth" című számának nem másolásvédett MP3-verziója többek között az MP3.com, a RollingStone.com, a GetMusic.com és az MP4.com oldalakról is letölthető. Ez az első alkalom, hogy nagyobb lemezcég ilyen formában is piacra dobja egy új kislemezét.
Meshell Ndegeocello "Earth" című számának MP3-verziója csütörtökön több zenei oldalra is felkerült. A dal többek között az MP3.com, a RollingStone.com, a GetMusic.com és az MP4.com oldalakról is letölthető 99 centért. Ndegeocello új albuma, a "Cookie: The Anthropological Mixtape" június 4-én jelenik meg a Maverick/Warner Bros. kiadónál. Az albumon a dal eredeti verziója szerepel majd, a letölthető változat egy remix.

Szimbolikus lépés

Vannak, akik szerint egy kézen meg lehet majd számolni a Ndegeocello-dal megvásárlóit, mivel a szám nagyon hamar be fog kerülni a peer-to-peer hálózatok kínálatába. Mindenesetre bátor lépésnek tartják a megjelentetését, hiszen a nagyobb lemezcégek szókincsében az MP3 eddig csak mint szitokszó szerepelt.

Steve Grady, az EMusic igazgatója azt mondta, hogy az akció elsősorban szimbolikus lépés, de egyúttal a méltányos áron legálisan letölthető fájlok sikerét is tesztelik. Bízik benne, hogy számos olyan rajongó akad, aki lojális annyira az előadóhoz, hogy hajlandó egy ésszerű összeget a letöltésre áldozni. A fájl szabadon CD-re írható, vagy hordozható MP3-lejátszóra tölthető. Persze a dal megjelentetésének promóciós értéke is van.

Csökkenő bevételek

A zenék illegális másolásának megakadályozása kiemelkedő jelentőségű feladat a lemezcégek számára. A lemezeladásokban az elmúlt két évben tapasztalható évi 5 százalékos csökkenést ők ugyanis elsősorban a fájlcserélgetés számlájára írják. A lemezgyártók szövetsége (IFPI) becslése szerint 2001-ban 4,2 milliárd dollár értékben készültek illegális lemezmásolatok, és a kárt az online kalózkodás is tovább növeli.

A lemezcégek már számos, a másolást megakadályozni hivatott technikát bevetettek, de a vásárlók nem igazán lelkesedek azokért a lemezekért, melyek csak egyes készülékekben, vagy meghatározott alkalommal játszhatók le. Ráadásul olyan lemezek is készültek, melyeket számítógépes CD-lejátszók nem tudnak kezelni, vagy amelyek miatt egyes számítógépek egyszerűen lefagynak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?