Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Egydolláros MP3 kislemez a Maverick Recordstól

2002.05.27. 13:34
Egy dollár alatti áron bocsátott forgalomba egy MP3-formátumú dalt a Maverick Records és a Vivendi online részlege. Meshell Ndegeocello "Earth" című számának nem másolásvédett MP3-verziója többek között az MP3.com, a RollingStone.com, a GetMusic.com és az MP4.com oldalakról is letölthető. Ez az első alkalom, hogy nagyobb lemezcég ilyen formában is piacra dobja egy új kislemezét.
Meshell Ndegeocello "Earth" című számának MP3-verziója csütörtökön több zenei oldalra is felkerült. A dal többek között az MP3.com, a RollingStone.com, a GetMusic.com és az MP4.com oldalakról is letölthető 99 centért. Ndegeocello új albuma, a "Cookie: The Anthropological Mixtape" június 4-én jelenik meg a Maverick/Warner Bros. kiadónál. Az albumon a dal eredeti verziója szerepel majd, a letölthető változat egy remix.

Szimbolikus lépés

Vannak, akik szerint egy kézen meg lehet majd számolni a Ndegeocello-dal megvásárlóit, mivel a szám nagyon hamar be fog kerülni a peer-to-peer hálózatok kínálatába. Mindenesetre bátor lépésnek tartják a megjelentetését, hiszen a nagyobb lemezcégek szókincsében az MP3 eddig csak mint szitokszó szerepelt.

Steve Grady, az EMusic igazgatója azt mondta, hogy az akció elsősorban szimbolikus lépés, de egyúttal a méltányos áron legálisan letölthető fájlok sikerét is tesztelik. Bízik benne, hogy számos olyan rajongó akad, aki lojális annyira az előadóhoz, hogy hajlandó egy ésszerű összeget a letöltésre áldozni. A fájl szabadon CD-re írható, vagy hordozható MP3-lejátszóra tölthető. Persze a dal megjelentetésének promóciós értéke is van.

Csökkenő bevételek

A zenék illegális másolásának megakadályozása kiemelkedő jelentőségű feladat a lemezcégek számára. A lemezeladásokban az elmúlt két évben tapasztalható évi 5 százalékos csökkenést ők ugyanis elsősorban a fájlcserélgetés számlájára írják. A lemezgyártók szövetsége (IFPI) becslése szerint 2001-ban 4,2 milliárd dollár értékben készültek illegális lemezmásolatok, és a kárt az online kalózkodás is tovább növeli.

A lemezcégek már számos, a másolást megakadályozni hivatott technikát bevetettek, de a vásárlók nem igazán lelkesedek azokért a lemezekért, melyek csak egyes készülékekben, vagy meghatározott alkalommal játszhatók le. Ráadásul olyan lemezek is készültek, melyeket számítógépes CD-lejátszók nem tudnak kezelni, vagy amelyek miatt egyes számítógépek egyszerűen lefagynak.