Aliz
6 °C
14 °C

Cyberjogvédők a másolhatatlan CD-k ellen

2002.02.13. 16:14
A Philips támogatására és a másolásvédett CD-lemezek elleni kampányra szólítja fel a vásárlókat az amerikai Electronic Frontiers Foundation (EFF) internetes polgárjogi csoport. Az internetes jogvédők kampánya arra buzdítja az embereket, hogy levélben biztosítsák a Philipset támogatásukról. A szervezet aktivistái a másolhatatlan lemezek megcímkézését és elkülönítését javasolják a cégnek.
A CD-lemezeket más cégekkel közösen kifejlesztő, és a "CD" védjegyet birtokló Philips január közepén arra figyelmeztette a lemezkiadókat, hogy a másolhatatlan lemezek "problémás és kényelmetlen" természetűek, sőt jogszerűen nem is nevezhetők CD-nek, mivel várható élettartamuk is rövidebb, mint az igazi CD-lemezeknek.

A jogvédők a Philipsnél lobbiznak

Az EFF felhívása szerint a Philips komoly ellenállásra számíthat a lemezkiadók és -forgalmazók részéről. A szórakoztatóipar máris az olyan másolásvédő technológiák és kezdeményezések mellett foglalt állást, mint a Secure Digital Music Initiative (SDMI) és a Security Systems Standards and Certification Act (SSSCA), mely utóbbi törvénytervezet illegálissá tenné a "biztonsági technológia nélküli interaktív digitális eszközök gyártását és árusítását". A Philips máris elhallgatott, és nem kívánja tovább kommentálni a vitát.

Az internetes jogvédők "You buy it - You own it!" (te vetted meg - te birtoklod) szlogennel futó kampánya arra buzdítja az embereket, hogy levélben biztosítsák a Philipset támogatásukról. Az EFF weboldalán olvasható mintalevélben, melyet a Philips címére küldhetnek a kampányolók, a másolhatatlan lemezek megcímkézését javasolják a cégnek.

Nem másolható, nem CD

A levél azt tanácsolja a Philipsnek, hogy tiltakozzon a másolhatatlan lemezek CD-ként címkézését, ehelyett figyelmeztető címke elhelyezését javasolja, a lemez pontos paramétereinek megjelölésével: például "nem másolható", "csak windowsos számítógépen játszható le", "a legtöbb autóhifiben nem játszható le".

Külön polc a másolhatatlan lemezeknek

A mintalevél azt is javasolja, hogy különítsék el a CD-ket és másolhatatlan féltestvéreiket az online és offline lemezboltokban, a vásárlók megtévesztését elkerülendő, valamint azt tanácsolja a cégnek, hogy továbbra is olyan CD-játszókat gyártson, melyek mindenféle lemezt képesek lejátszani és másolni is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?