Cyberjogvédők a másolhatatlan CD-k ellen

2002.02.13. 16:14
A Philips támogatására és a másolásvédett CD-lemezek elleni kampányra szólítja fel a vásárlókat az amerikai Electronic Frontiers Foundation (EFF) internetes polgárjogi csoport. Az internetes jogvédők kampánya arra buzdítja az embereket, hogy levélben biztosítsák a Philipset támogatásukról. A szervezet aktivistái a másolhatatlan lemezek megcímkézését és elkülönítését javasolják a cégnek.
A CD-lemezeket más cégekkel közösen kifejlesztő, és a "CD" védjegyet birtokló Philips január közepén arra figyelmeztette a lemezkiadókat, hogy a másolhatatlan lemezek "problémás és kényelmetlen" természetűek, sőt jogszerűen nem is nevezhetők CD-nek, mivel várható élettartamuk is rövidebb, mint az igazi CD-lemezeknek.

A jogvédők a Philipsnél lobbiznak

Az EFF felhívása szerint a Philips komoly ellenállásra számíthat a lemezkiadók és -forgalmazók részéről. A szórakoztatóipar máris az olyan másolásvédő technológiák és kezdeményezések mellett foglalt állást, mint a Secure Digital Music Initiative (SDMI) és a Security Systems Standards and Certification Act (SSSCA), mely utóbbi törvénytervezet illegálissá tenné a "biztonsági technológia nélküli interaktív digitális eszközök gyártását és árusítását". A Philips máris elhallgatott, és nem kívánja tovább kommentálni a vitát.

Az internetes jogvédők "You buy it - You own it!" (te vetted meg - te birtoklod) szlogennel futó kampánya arra buzdítja az embereket, hogy levélben biztosítsák a Philipset támogatásukról. Az EFF weboldalán olvasható mintalevélben, melyet a Philips címére küldhetnek a kampányolók, a másolhatatlan lemezek megcímkézését javasolják a cégnek.

Nem másolható, nem CD

A levél azt tanácsolja a Philipsnek, hogy tiltakozzon a másolhatatlan lemezek CD-ként címkézését, ehelyett figyelmeztető címke elhelyezését javasolja, a lemez pontos paramétereinek megjelölésével: például "nem másolható", "csak windowsos számítógépen játszható le", "a legtöbb autóhifiben nem játszható le".

Külön polc a másolhatatlan lemezeknek

A mintalevél azt is javasolja, hogy különítsék el a CD-ket és másolhatatlan féltestvéreiket az online és offline lemezboltokban, a vásárlók megtévesztését elkerülendő, valamint azt tanácsolja a cégnek, hogy továbbra is olyan CD-játszókat gyártson, melyek mindenféle lemezt képesek lejátszani és másolni is.  • Hírek
  • Bankszámla