Erik, Alexandra
EUR 386,10 Ft
USD 366,61 Ft
11 °C
23 °C

Határőrök turkálnak a vincseszteren

2006.07.28. 10:30
Az Egyesült Államok szárazföldi határain és a repülőtereken eddig is ellenőrizték az utasok laptopjait, de a határőrök megelégedtek azzal, hogy bekapcsoltatják a gépet, és így győződnek meg arról, nem bomba-e, ami számítógépnek látszik. Egy amerikai kerületi bíróság júliusi ítélete szerint a határőrök a merevlemezen is nyugodtan turkálhatnak, és ha illegális tartalmat találnak, nyugodtan elkobozhatják a gépet. A magyar határőrség rutinszerűen nem ellenőrzi a vincsesztert.

Kutatási parancs és alapos gyanú nélkül is kotorászhat az amerikai határőrség az utasok laptopjainak merevlemezén, mondta ki egy amerikai körzeti bíróság július végén hozott ítéletében. A határőrök más módszerekkel eddig is ellenőrizték a laptopokat: vegyi reagenssel vizsgálták rajtuk az esetleges robbanószer-nyomokat és gyakran be is kapcsoltatták az utasokkal gépeiket, hogy kiderítsék, nem tömött-e valaki plasztikot az akkumulátor helyére.

A 9. körzet bíróságának háromfős testülete július végi egyhangú ítéletében kimondta, hogy ha úgy látja jónak, a határőr megvizsgálhatja a merevlemezen lévő adatokat, és ha illegális tartalmat talál, elkobozhatja a bűnös laptopot.

42 kép = 25 év

A precedens értékű ítélettel végződő eset még 2004 januárjában történt, amikor a büntetett előéletű Stuart Romm Las Vegasból a kanadai British Columbiába repült. A férfit a Cnet beszámolója szerint a kanadai hatóságok nem engedték be az országba, ezért kénytelen-kelletlen visszatért Seattle-be. Ott már várták az amerikai belbiztonság (Homeland Security) emberei, akik kihallgatták, majd megkérdezték tőle, ellenőrizhetik-e laptopját. Romm ebbe beleegyezett, a két ügynöknek meg több se kellett, ráeresztettek egy programot a gépre. A vizsgálat 42 gyerekpornóképet derített fel a gép vincseszterén, amelyeket a tulajdonos törölt ugyan, de ennek ellenére még fellelhetők voltak a böngésző gyorsítótárában.

A Rommot leleplező egyik ügynök, Camille Sugrue később úgy tanúskodott, hogy a gyerekpornót az Encase nevű, a hasonló vizsgálatokra általánosan elfogadott, többek között a rendőrség által is használt törvényszéki szoftverrel fedezte fel. Az Encase szoftvercsaládot, köztük az Encase Forensic (törvényszéki) nevű verziót a kaliforniai Guidance Software gyártja, és a rendőrség mellett kormányzati bűnüldöző szerveknek, illetve nagyvállalatok IT-részlegeinek ajánlja.

Az ügyet tárgyaló bíróság 10, illetve 15 éves, egymás után letöltendő börtönbüntetésre ítélte Rommot gyermekpornográfia tudatos birtoklásáért. Bár Romm fellebbezett, a kerületi bíróság fenntartotta a korábbi ítéletet, mondván: az amerikai állampolgároknak határátlépéskor nincs joguk magánéletük védelmére.

Itthon kicsit más

A magyar határőrség az utasok laptopjának merevlemezét "csak konkrét gyanú esetén" ellenőrzi, szűrőként nem, mondta Kovács Iván szóvivő. Ha a rendőrség vagy más bűnüldöző szerv ilyet kér tőle, a határőrség természetesen eleget tesz a kérésnek - elképzelhető például, hogy terrorcselekmény gyanúja esetén ellenőrzi az utas laptopját, rutinszerűen azonban nem végez ilyen tevékenységet, mondta Kovács. Az esetleg elkobzott gépeket rendszerint nem a határőrség vizsgálja, hanem átadja azokat a rendőrségnek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét