Maffiózót hackelt az FBI

2000.12.06. 18:10
Egy bebörtönzött amerikai maffiózó fia volt az FBI új, trükkös megfigylési technológiájának célpontja. A szövetségiek ezúttal nem hírhedt Carnivore adatgyűjtő rendszerüket vetették be, hanem közvetlenül az almaffiózó billentyűzetét drótozták be, s így hozzáfértek még a titkosított dokumentumok tartalmához is. Nagy Testvér 2.0
A nehéz gyermekkortól megroggyant hátú Nicodemo ,,Kis Nicky" Scarfo tiltott szerencsejáték kapcsán került a szövetségi nyomozók aktáiba, s családi vállalkozása révén nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy fia Nicodemo S. Scarfo is benne van a bűnszövetkezetben. Id. és ifj. Scarfót a Gambino-család közeli (lsd. még maffiaközeli) fogadóirodák üzemeltetéssel és jelentős kockázatú tőke rövidtávú kihelyezésével (kölcsönökkel) keresett dollármilliókat évente, amíg valaki fel nem nyomta őket.

A ,,lehallgatott" billentyűzet esete

Kis Nicky
mintha egy Scorsese filmből lépett volna elő
Az FBI megsejtette, hogy a 35 éves kétes hírű üzletember kifinomult titkosító technológia használatával (Pretty Good Privacy) tartja a kapcsolatot a külvilággal és üzletfeleikkel, így jó esély mutatkozott arra, hogy a leültetett gengsztervezér fiának számítógépén megtalálják a sötét üzelmek dokumentációját.

A szövetségi nyomozók ezért egy olyan berendezéssel látták el a férfi billentyűzetét, amellyel minden leütést rögzíteni tudtak (keystroke recorder), s így a gépből kinyertek mindent, amit lehetett. Ezzel a trükkel az FBI-nak nem kellett az internetszolgáltató szerverén elcspíni, majd iszonyatos erőművekkel feltörni a kódolt adatokat, hanem közvetlenül a főnök fiától értesültek minden érdekességről.

Scarfo ügyvédje szerint az FBI visszaélt egy házkutatási paranccsal, amikor 1999 tavaszán billentyűzet-figyelőt telepítettek ügyfele otthoni számítógépére. A május és június között összegyűlt adathalmazból a nyomozók kihámozták a dokumentumok kódolására használt PGP-jelszót.

Nagy Testvér az óvodások kezéből is kinézi a zsemlét

A billentyűzet ,,lehallgatható"
Háromféle eszközzel lehet adatokat gyűjteni közvetlenül a billentyűzetről: egyrészt direkt erre készített szoftver telepítésével, a billentyűzet és a számítógép közé iktatott kis csatlakozóval és a billentyűzetbe rejthető egységgel. Utóbbi a leghatékonyabb, a kockacukor méretű, mindössze néhány gramm tömegű eszközt csak a rutinos billentyűzet-emelgető felhasználók tudják kiszúrni. A Scarfo esetében is használt készülék 32 millió leütést képes rögzíteni, amit a nyomozók a neten keresztül tudnak lehívni néhány másodperces-perces késéssel.
A szokatlanul agresszív eljárásra csak a bíróságon derült fény, és ez a védelmet ugyanúgy kibillentette lelki egyensúlyából, mint a környékbeli polgárjogi aktivistákat, akik rövidesen kínos kérdéseket intéztek a hivatalhoz. Szerintük ugyanis a technológia gyorsabban fejlődik, mint ahogy azt lereagálja a törvényhozás, s a nyomozók könnyűszerrel átléphetik az adatvédelmi aggályokat, mondván, amire nincs törvény, azt attól még lehet használni.

Scarfo ügyvédje veszélyesnek és félelmetesnek nevezte, hogy a nyomozók mindent megszerezhettek ügyfeléről - leveleket az ügyvédjének, egészségügyi adatokat, törvényes üzleti információkat, szexoldalak jelszavait - egyszóval mindent. Az Electronic Privacy Information Center hasonlóan elkent képpel kommentálta a legújabb orwelli eszközt, amellyel az FBI kiiktathatja a személyiséghez füződő adatvédelmi jogokat.

Az FBI hallgat

A szövetségi megfigyelőhivatal természetesen nem kommentálta az esetet. Ronald D. Wigler ügyész ehhez annyit tett hozzá, hogy számított rá, hogy már a tárgyalás előtt megtámadják az FBI vizsgálódási módszereit, amelyből új esetjog is születhet.

Donald Manno, Scarfóék ügyvédje keresetet benyújtásán dolgozott, hogy a bíróság kimondja a megfigyelési módszer alkotmányosságát avagy alkotmányellenességét, ám októberben eltiltották az ügy képviseletétől, ugyanis pont egy korábbi ügyfele fog Scarfo ellen tanúskodni, de a kereset mindenképpen elindul.

Az amerikai törvények szerint ugyanis egy szoba lehallgatásához speciális legfőbb ügyészi engedélyre van szükség a bírósági végzés mellett, és ez csak a ,,témába vágó" párbeszédek rögzítésére ad jogot. Mivel a digitális adatforgalom megfigyelésére még nincs külön törvény, így az általános engedélyben szereplő, ,,a témához szorosan kapcsolódó adatok megfigyelésére használható billentyűzet-megfigylő berendezés telepítése" kitételt jóváhagyta a bíróság.

A készülék telepítésére legvégső megoldásként kényszerült az FBI, mivel bár korábban már lefoglalta Scarfo számítógépét, nem fért hozzá a titkosított dokumentumokhoz. Scarfo állítólag már gyerekkora óta számítógépekkel foglalkozott, 89-ben már laptoppal a hátán lőtték meg egy utcai támadáskor, így a többi zsírnyakú mafifózó között elegánsan navigálhatott egészen idáig.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét