Judit
3 °C
7 °C

Maffiózót hackelt az FBI

2000.12.06. 18:10
Egy bebörtönzött amerikai maffiózó fia volt az FBI új, trükkös megfigylési technológiájának célpontja. A szövetségiek ezúttal nem hírhedt Carnivore adatgyűjtő rendszerüket vetették be, hanem közvetlenül az almaffiózó billentyűzetét drótozták be, s így hozzáfértek még a titkosított dokumentumok tartalmához is. Nagy Testvér 2.0
A nehéz gyermekkortól megroggyant hátú Nicodemo ,,Kis Nicky" Scarfo tiltott szerencsejáték kapcsán került a szövetségi nyomozók aktáiba, s családi vállalkozása révén nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy fia Nicodemo S. Scarfo is benne van a bűnszövetkezetben. Id. és ifj. Scarfót a Gambino-család közeli (lsd. még maffiaközeli) fogadóirodák üzemeltetéssel és jelentős kockázatú tőke rövidtávú kihelyezésével (kölcsönökkel) keresett dollármilliókat évente, amíg valaki fel nem nyomta őket.

A ,,lehallgatott" billentyűzet esete

Kis Nicky
mintha egy Scorsese filmből lépett volna elő
Az FBI megsejtette, hogy a 35 éves kétes hírű üzletember kifinomult titkosító technológia használatával (Pretty Good Privacy) tartja a kapcsolatot a külvilággal és üzletfeleikkel, így jó esély mutatkozott arra, hogy a leültetett gengsztervezér fiának számítógépén megtalálják a sötét üzelmek dokumentációját.

A szövetségi nyomozók ezért egy olyan berendezéssel látták el a férfi billentyűzetét, amellyel minden leütést rögzíteni tudtak (keystroke recorder), s így a gépből kinyertek mindent, amit lehetett. Ezzel a trükkel az FBI-nak nem kellett az internetszolgáltató szerverén elcspíni, majd iszonyatos erőművekkel feltörni a kódolt adatokat, hanem közvetlenül a főnök fiától értesültek minden érdekességről.

Scarfo ügyvédje szerint az FBI visszaélt egy házkutatási paranccsal, amikor 1999 tavaszán billentyűzet-figyelőt telepítettek ügyfele otthoni számítógépére. A május és június között összegyűlt adathalmazból a nyomozók kihámozták a dokumentumok kódolására használt PGP-jelszót.

Nagy Testvér az óvodások kezéből is kinézi a zsemlét

A billentyűzet ,,lehallgatható"
Háromféle eszközzel lehet adatokat gyűjteni közvetlenül a billentyűzetről: egyrészt direkt erre készített szoftver telepítésével, a billentyűzet és a számítógép közé iktatott kis csatlakozóval és a billentyűzetbe rejthető egységgel. Utóbbi a leghatékonyabb, a kockacukor méretű, mindössze néhány gramm tömegű eszközt csak a rutinos billentyűzet-emelgető felhasználók tudják kiszúrni. A Scarfo esetében is használt készülék 32 millió leütést képes rögzíteni, amit a nyomozók a neten keresztül tudnak lehívni néhány másodperces-perces késéssel.
A szokatlanul agresszív eljárásra csak a bíróságon derült fény, és ez a védelmet ugyanúgy kibillentette lelki egyensúlyából, mint a környékbeli polgárjogi aktivistákat, akik rövidesen kínos kérdéseket intéztek a hivatalhoz. Szerintük ugyanis a technológia gyorsabban fejlődik, mint ahogy azt lereagálja a törvényhozás, s a nyomozók könnyűszerrel átléphetik az adatvédelmi aggályokat, mondván, amire nincs törvény, azt attól még lehet használni.

Scarfo ügyvédje veszélyesnek és félelmetesnek nevezte, hogy a nyomozók mindent megszerezhettek ügyfeléről - leveleket az ügyvédjének, egészségügyi adatokat, törvényes üzleti információkat, szexoldalak jelszavait - egyszóval mindent. Az Electronic Privacy Information Center hasonlóan elkent képpel kommentálta a legújabb orwelli eszközt, amellyel az FBI kiiktathatja a személyiséghez füződő adatvédelmi jogokat.

Az FBI hallgat

A szövetségi megfigyelőhivatal természetesen nem kommentálta az esetet. Ronald D. Wigler ügyész ehhez annyit tett hozzá, hogy számított rá, hogy már a tárgyalás előtt megtámadják az FBI vizsgálódási módszereit, amelyből új esetjog is születhet.

Donald Manno, Scarfóék ügyvédje keresetet benyújtásán dolgozott, hogy a bíróság kimondja a megfigyelési módszer alkotmányosságát avagy alkotmányellenességét, ám októberben eltiltották az ügy képviseletétől, ugyanis pont egy korábbi ügyfele fog Scarfo ellen tanúskodni, de a kereset mindenképpen elindul.

Az amerikai törvények szerint ugyanis egy szoba lehallgatásához speciális legfőbb ügyészi engedélyre van szükség a bírósági végzés mellett, és ez csak a ,,témába vágó" párbeszédek rögzítésére ad jogot. Mivel a digitális adatforgalom megfigyelésére még nincs külön törvény, így az általános engedélyben szereplő, ,,a témához szorosan kapcsolódó adatok megfigyelésére használható billentyűzet-megfigylő berendezés telepítése" kitételt jóváhagyta a bíróság.

A készülék telepítésére legvégső megoldásként kényszerült az FBI, mivel bár korábban már lefoglalta Scarfo számítógépét, nem fért hozzá a titkosított dokumentumokhoz. Scarfo állítólag már gyerekkora óta számítógépekkel foglalkozott, 89-ben már laptoppal a hátán lőtték meg egy utcai támadáskor, így a többi zsírnyakú mafifózó között elegánsan navigálhatott egészen idáig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?