Német politikusok összefogást sürgetnek a vírusírókkal szemben

2000.05.11. 14:09
A német szövetségi igazságügyminisztérium a legújabb vírustámadások nyomán világszerte érvényes büntetőjogszabályok bevezetését szorgalmazza. Az internetes bűnözés ellen Otto Schily (SPD) német szövetségi belügyminiszter szerint viszont elsősorban a technikai védelmet kell erősíteni, és csak ezután jöhet szóba a törvényi szabályozás megváltoztatása.
Otto Schily
Elsősorban a technikai védelmet kell erősíteni
A Die Woche-nak adott interjújában Siegmar Mosdorf, a német szövetségi gazdasági minisztérium államtitkára arra mutatott rá, hogy az ILOVEYOU vírus kiindulási helyeként azonosított Fülöp-szigeteken és még sok országban semmilyen törvényi lehetőség nincs a számítógépes bűnözés megfékezésére.

Az államok közösségének ezért "közös plattformot" kellene kialakítania, hogy mindenhol üldözendőnek minősüljenek ezek a cselekmények. Ezen kívül az államtitkár konkrét megállapodásokat szorgalmazott az internetszolgáltatókkal és az ágazat más cégeivel, hogy közösen általános biztonsági szabályokat alakíthassanak ki. Nézetei szerint egy ilyen önszabályozás gyorsabb és hatékonyabb lehet, mint az állami törvények. Mosdorf hangsúlyozta, hogy a mindenhol jelen lévő internet nem lehet jogi senkiföldje.

Az ARD német tévécsatorna szerda reggeli magazinműsorának nyilatkozó Otto Schily szövetségi belügyminiszter kijelentette: "Minden törvényi szigorítást felvető megfontolás mellett azt is vizsgálni kell, hogy a szoftvereink kialakítása megfelelő-e. A fejlett biztonsági eljárások alkalmazásával messzemenően ki kell zárni, hogy hasonló vírusok nagyobb kárt okozzanak. Addig nem lehet teljesen kizárni a támadás okozta adatvesztés lehetőségét, amíg a rendszereink az ismeretlen vírusokat nem képesek felismerni és ártalmatlanná tenni."

A német belügyminiszter szerint ezen az úton kell garantálni, hogy a - mindenekelőtt katonai és a belső biztonsági - struktúrákat a támadás ne zavarhassa meg. Csak ezután lehet elgondolkozni az ilyen cselekményekre kimért büntetési tételek szigorításán. Annyit a belügyminiszter is elismert, hogy ezen a téren az országok szintjén megtett jogi szigorítások teljesen hasztalanok lehetnek.  • Tippek
  • Lakáshitel