Szakértők szerint Németországot a cybertérből fenyegetik

2000.04.03. 16:11
A német szövetségi kormány számára egy titkos szakértői csoport két évig készítette a jelentését az államot és a gazdaságot fenyegető internetes veszélyekről. A "Kritis" névre hallgató szakanyagot a Der Spiegel legújabb száma ismerteti. Kétéves tanácskozás után a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a "hagyományos háborús összecsapások helyét" az internetről érkező támadások vehetik át.

A ,,krízis", ,,feszültség" vagy ,,védelmi helyzet" a jövőben teljesen más értelmet kap - írja összefoglaló jelentésének kiszivárgott változatában a titkos német szakértői csoport. A Kritis (Informationstechnische Bedrohungen für Kritische Infrastrukturen - kritikus infrastruktúrák információtechnológiai fenyegetettsége) nevet viselő dokumentumot a kancellária, a fontosabb minisztériumok és a titkosszolgálatok képviselői állították össze.

A csoport arra az eredményre jutott, hogy a jövőben számolni kell olyan politikailag szélsőséges illetve felbérelt cyberbetörőkkel, akik bűnszövetkezetek vagy ellenséges államok megbízásából bármikor képesek átfogó elektronikus támadást indítani a szövetségi állam ellen. A szakértők véleménye szerint veszélybe kerülhet Németország civil infrastruktúrája, például az energiaellátás, az egészségügy vagy a rendőrségi rendszerek.

A jelentésükből ítélve különösen nyugtalaníja a szakértőket, hogy az úgynevezett "cyberwar" a világ bármely pontjáról kivitelezhető, hiszen az internet eltörli a határokat. "Nincs már olyan államterület, amelyet a határain összpontosított katonai eszközökkel hatékonyan lehetne védeni" - idézi a Spiegel a jelentéstervezetet.

Az állam és a gazdaság védelme érdekében a német szakértők gyors intézkedéseket sürgetnek. Eszerint minden kritikus területet, a kommunikációtól és az energiaellátástól kezdve a közlekedésig és a szövetségi illetve tartományi önkormányzatokig különleges védelemben kell részesíteni. Véleményük szerint a Szövetségi Információtechnológiai Biztonsági Hivatalnak (BSI) fel kellene állítania egy készenléti csapatot, amely szükség esetén bármikor képes lenne beavatkozni.  • Tippek
  • Hírek