Hackerek irányíthatják a tankokat, hadihajókat és repülőket?

2000.03.24. 19:52
Az Egyesült Államok hadseregének vezető tisztjei komolyan tartanak attól, hogy megfelelően képzett hackerek vagy más, esetleg ellenséges országok által felfogadott kíber-betörők utat találhatnak a fejlett katonai informatika rendszerekbe, ás átvehetik egész harcrendszerek, például tankok vagy hajók irányítását.

A hackerek beszivároghatnak a tankok vagy más felfegyverzett járművek számítógépes rendszereibe
A hadsereg informatikai irányítóinak idei konferenciáján elhangzott: fennáll a gyakorlati veszélye annak, hogy hackerek beszivároghatnak a tankok vagy más felfegyverzett járművek számítógépes rendszereibe. A korábbi időkkel ellentétben a modern tankok csaknem teljes függőségben vannak a vezérlő, navigáló, célkereső számítógépektől illetve az adatátviteli és szoftverrendszerektől.

Bár a Pentagon mindig ügyelt a számítástechnikai biztonságra, korábban egyátalán nem használtak számítógépeket a tankokban, például a bevált M-1 Abrams tankban vagy más csapatszállító járművekben. A védelmi minisztérium egyébként már gyakorlatban letesztelte és bebizonyította, hogy adott esetben a hackerek átvehetik az irányítást a fő fegyverrendszerek, például a Navy csatahajóinak vezérlő számítógépei felett. Egy gyakorló CD-ROM szerint, amelyet a védelmi információs rendszerek hivatala (Defense Information Systems Agency) adott ki, a kísérlet során a légierő egyik tisztje egy bostoni hotelszobában ülve a laptop gépével sikeresen betört egy nyílt tengeren haladó amerikai csatahajó rendszerébe, és hamis navigációs adatokat táplált a vezérlőrendszerbe.

"Ez valóban megtörtént" - állítja a CD-ROM, amely továbbképzésre invitálja a katonai személyzetet. "Szerencsére ez csak egy ellenőrzött teszt volt, annak kiderítésére, mi mindent lehet így véghezvinni. A valóságban a betörés módját és céljait csak az elkövető képzelőtehetsége és tudása korlátozza."

A védelmi és hírszerzési elemzők szerint viszont hiába tátonganak jól ismert biztonsági rések az US Army által a harcicselekmények esetén is használni kívánt rendszereken. A tankok és más fegyverek irányításának átvétele kifoghat a kereskedelmi szoftverek feltörésében gyakorlatot szerzett ellenségen. "Az ellenség számára az jelenthet gondot, hogy a számítógépek védelmi hiányosságai előre megjósolhatatlanok." Ezzel a támadó taktikával emiatt lehetetlen előre számolni.  • Tippek
  • Hírek