Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Sci-fi bíróságok

2001.03.05. 14:10
A Courtroom 21 igazgatója, Fred Lederer michigani kutatókkal együtt egy működő kiberbíróság létrehozásán fáradozik. A cél az, hogy a közeljövőben egyre több olyan bíróság jöjjön létre, amely csupán a kibertérben létezik, a tárgyalások videokonferenciákká alakulnának, a bűncselekményeket hologramok segítségével elevenítenék fel.
A hologramos bizonyítás kifejlesztésében a NASA hamptoni kutatási központja a partner. A bírák speciális képzésben is részesülnek, hogy gyors és hatékony megoldásokat nyújtsanak a szellemi alkotások jogába tartozó kérdésekben, illetve a high-tech profilú cégek jogi problémái kapcsán.

A kiberbíróság létrehozásához a fő támpont a már említett Courtroom 21, amely a College of William & Mary és az Államok Bíróságainak Nemzeti Központjának együttes projectje. 1993-ban alapították Cortroom 21 néven a világ legmodernebb és technológiailag legfelszereltebb tárgyalótermét, amelyben oktatási és kísérleti demonstrációk folynak, az vizsgálva, hogy miképpen lehet a jogalkalmazásban a fejlett technológiákat használni és a bírósági munkát felgyorsítani, illetve hatékonyabbá tenni.

A nyilvánosságot úgy próbálják biztosítani, hogy multimédiás, úgynevezett beszélő meghívókat küldenek szét. Ez egyelőre még elég körülményes, ugyanis előzőleg egy megadott e-mail címen kell felvenni a kapcsolatot a személyzettel, mintegy igényelve a meghívókat. A Courtroom 21 mellett mindenképpen előzménynek tekintendőek a főleg az e-businessben gyakori, kiberbíróság néven ismert, különböző nagy jogi cégekhez kapcsolható, tanácsadó és eligazító weboldalak, amelyek leginkább a mediáció, válság- és projectmanagement, illetve cégalapítás terén jelentősek.

Az utópikus cél mindenképpen egy jobb igazságszolgáltatás megvalósítása. Lederer és társai úgy látják, hogy a bírói különvélemények a cyberbíróságokon nagyobb teret kaphatnak és gyorsabb lesz az infoáramlás, ha a bírák a per- vagy védőbeszéd alatt laptopokat használnak, állandó kapcsolatban lévén a külön e célra kifejlesztett jogi adatbázisokkal, illetve más jogászokkal chat-elhetnek, vagyis inkább on-line S.O.S-jeleket küldözgethetnek, tanács reményében, ha egy-egy fogasabb jogi kérdés merül fel.