Hazatért a Sex.com

2000.11.29. 12:12
A legkeményebb és leghosszabban elhúzódó domainvita végére tett pontot az amerikai szövetségi bíróság, amikor a többmillió dollár értékűre becsült sex.com tulajdonjogát visszajuttatta annak az embernek, aki hat évvel ezelőtt eredetileg bejegyezte.
James Ware kerületi bíró mintegy két és fél év pereskedés után úgy döntött, hogy Stephen Michael Cohennek vissza kell jutattnia a sex.com domaint annak az embernek, aki hat évvel ezelőtt bejegyezte. Ez a bíró korábbi döntésének ellentmond némileg, aki nyáron kijelentette az ellopott domainről, hogy azt jogilag nem lehet ellopni, és ezért marad annál, akinél van.

Definíció kérdése

Kremen 1998-ban perelte be Cohent, amiért az egy a Network Solutions regisztrátorcégnek küldött hamis levéllel saját nevére iratta át a domaint. Ware bíró nyáron úgy találta, a domain egy olyan igénybe vehető szolgáltatás, mint egy telefonszám, s ezért nem lehet ellopni. Az azért neki is feltűnt, hogy ez a kérdés nem teljesen tiszta, de úgy gondolta, erről jobb, ha a törvényhozók döntenek.

Azóta a bíró átgondolta a dolgot, és ezúttal úgy határozott, hogy bár a domain továbbra sem áll a hagyományos értelemben vett tulajdonvédelem alatt, Cohen igenis adja vissza a sex.comot Gary Kremennek, aki 1994-ben elsőként vásárolta meg a domaint. A San Franciscó-i üzletember jogos tulajdonán kívül betekinthet a pornóoldal könyvelésébe is, s így kiderülhet saccra mennyi pénztől esett el, amit kártérítésként jó eséllyel ítélhet meg neki a bíróság.

Ötszázezer dolláros igazság

Kremernek időben két és fél évébe és ötszázezer dollárjába került, hogy kijárja igazát, és visszakapja a legalább dollármilliókat - de egyes vadabb becslések szerint tíz- vagy százmilliókat - érő címet. Kremennek egyelőre nincs határozott elképzelése arról, hogy mihez kezd, ha újra az övé lesz a sex.com, de semmiképpen nem folytatja tovább a mostani keménypornóvonalat.

A bíróság kimondta, hogy Cohennek és Ocean Alapítványának hirtelenjében 25 millát kell letétben a bíróságon hagynia, amíg megállapítják a kártérítés mértékét. A cégnek tartózkodnia kell az ezen felül megmaradó bevételt képező pénzmennyiség gyors ütemű eltékozlásától, valamint a tulajdonát képező vagyontárgyak és ingatlanok értékesítésétől.

Ware bíró nehezményezte, hogy Cohen úr mindent megtett vagyonának eltitkolása érdekében, és egy nagyobb összeget már ki is mentett a cégéből, hogy ezzel csökkentse a fenyegető fizetendő kártérítés mértékét.

Az első bírósági döntés domainlopásról

A bíróság utolsó álláspontja szerint tehát a domain tovább sem nevezhető hagyományos vagyontárgynak, értéke mégis mérhető, s ezért lopás esetén a vagyontárgyakhoz hasonlóan perelhető vissza.  • Tippek
  • Babaváró hitel