Eleonóra
-1 °C
2 °C

Három évet kapott az Ericsson magyar zsarolója

2005.04.04. 17:33
Hétfőn Stockholmban három évre ítélték az Ericsson hálózatát feltörő magyar crackert, aki tavaly behatolt a svéd konszern rendszerébe, és zsarolni próbálta a biztonságért felelős illetékeseket, adta hírül a HWSW.

A 26 éves férfit bűnösnek találták abban, hogy behatolt a svéd óriásvállalat, a Sony Ericsson számítógépes rendszerébe és onnan törvénytelenül titkos ipari, illetve részben hadászati információkhoz jutott. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy azokat továbbadta volna, és a vádlott együttműködő magatartást folytatott az eljárás alatt, közölték illetékesek. A bíróság megítélése szerint a számítógépes kalóz azonban tettével veszélyeztette az ország biztonságát, tekintettel arra, hogy az információk avatatlan kezekbe is kerülhettek volna.

Szintén kimondta a bíróság, hogy az elítélt felajánlotta eladásra a birtokába jutott információkat, és hogy másolatot készített róluk. Magyarországi lakásán dvd-ket és cd-ket találtak a két cég szervereiről származó információkkal, mondta el Tomas Lindstrand vezető ügyész.

Munkát akart

A fiatalember azzal védekezett, hogy a számítógépes behatolással le akarta leplezni a számítógépes rendszer hiányosságait, és ily módon kívánt állást szerezni az Ericssonnál. Állítása szerint nem tudta, hogy titkos információkhoz jutott hozzá. Korábbi hírek szerint a férfi magának az Ericssonnak akarta eladni "ismereteit".

Becsapták

A fiatalember tevékenységét 2002 márciusa és 2004 júniusa között folytatta, Svédországon és más államokban, köztük Magyarországon is. Miután az Ericsson a svéd nemzetbiztonsági hivatalhoz (Sa:po) fordult, a Sa:po 2003-ban azonosította és csapdát állított neki. Svédországba hívták találkozóra, és azon a titkosszolgálat embere jelent meg az Ericsson képviselőjeként. A találkozást videofilmre vették, majd 2004 októberében őrizetbe vették a magyar férfit.

Az Ericsson világelső szolgáltató a mobiltelefon-hálózatok terén, és részt vesz a JAS 39 Gripen vadászrepülőgépek radarrendszerének fejlesztésében.