Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az Ericsson építi a T-Mobile 3G-rendszerét

2004.12.17. 10:44
Az Ericsson építheti meg a T-Mobile harmadik generációs mobilhálózatát, írta a Világgazdaság. A sok milliárd forintos megbízásra kiélezett versenyben hárman pályáztak. A másik hazai 3G licencet elnyert Pannon GSM-nél még nem született végleges döntés a hálózatszállítóról.
A T-Mobile három pályázó - a svéd Ericsson, a finn Nokia és a német Siemens - közül többfordulós tárgyalássorozat után a skandináv cég ajánlatát választotta, tudtuk meg a Világgazdaság Sugár Andrástól, a piacvezető mobilszolgáltató vezérigazgatójától. Az ügylet értékéről csak annyit árult el, hogy a több évre szóló megbízás a cég évi több milliárd forintos beruházási keretének meghatározó részét jelenti. Hozzátette, rendkívül szoros volt a verseny a szállítók között, és az Ericsson ajánlotta a legkedvezőbb árat.

Ismeretes, hogy Magyarországon december elején hirdettek nyertest a szélessávú mobilinternetezést, videohívást és -letöltést is lehetővé tévő 3G, vagy UMTS-ként is ismert - négy eltérő feltételű frekvenciára kiírt - állami pályázaton. A várakozásokkal ellentétben egyelőre csak két csomag talált gazdára. A másik licencet elnyerő Pannon GSM is előrehaladott tárgyalásokat folytat a hálózatépítésről, de végleges döntés még nem született a szállítóról, válaszolta a Világgazdaság kérdésére Somlyai Dóra, a cég kommunikációs igazgatója.

Külföldön már szolgáltatnak

A magyarországi 3G-szolgáltatást a tenderkiírás szerint a nyerteseknek elsőként Budapest belvárosában, legkorábban 2006-ban kell beindítaniuk. Mindkét cég azonban már a jövő év végére ígéri a startot. A T-Mobile, amely a GSM-piaci előfizető-gyűjtésben szerdán érte el a négymilliós határt, tegnaptól havidíjas ügyfelei számára három európai országban megteremtette a 3G-barangolás lehetőségét. Az UMTS-képes telefonnal rendelkező előfizetők elsőként a német, osztrák és brit T-Mobile-hálózaton használhatják az új generációs szolgáltatást, aminek a tarifája megegyezik a jelenlegi leggyorsabb adatátviteli szolgáltatáséval, derül ki a cég közleményéből.

Magyarországi ügyfeleknek elsőként a Vodafone Hungary indított 3G-szolgáltatást november közepén. A noteszgépbe tehető 3G adatkártyát négy nyugat-európai Vodafone-hálózatban használhatják a havidíjas ügyfelek. A Vodafone Hungary Rt.-nek azonban egyelőre nincs 3G-licence, a cég az eredeti december eleji határidőig nem tudott megállapodni a Nemzeti Hírközlési Hatósággal (NHH). Az NHH-tól származó információk szerint a tárgyalások még folynak.