Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Szimbolikus a távközlési piac karácsonyi megnyitása

2001.12.20. 11:19
A távközlési piac december 23-i liberalizációja csupán szimbolikus lesz, mivel sem az ügyfelek, sem szolgáltatók nem lesznek e napon abban a helyzetben, hogy kihasználhassák a piacnyitás előnyeit. December 23-án megszűnik a Matáv, illetve 2002 folyamán a helyi koncessziós telefontársaságok monopóliuma, s ezt követően elvileg a szolgáltatók bárhol, bármilyen távközlési szolgáltatást nyújthatnak az ügyfeleknek.
Az igazi piacnyitást most részben az is korlátozza, hogy még nem készült el a szolgáltatókra vonatkozó úgynevezett számkiosztás. A számkiosztás - előtétszám - azért lényeges eleme a liberalizációnak, mert ahhoz, hogy az ügyfelek a belföldi távolsági és nemzetközi hívások esetén szolgáltatót tudjanak választani, azonosítaniuk kell őket egy négyjegyű, 15-el kezdődő előszámmal.

Nincs még számkiosztás

A Matáv december 23-ig monopóliummal rendelkezik a saját koncessziós területein a helyi távbeszélő-szolgáltatás lebonyolítására, illetve az egész országra vonatkozóan a belföldi távolsági, valamint nemzetközi beszélgetésekre. Ennek értelmében a Matáv bonyolít le a piacnyitásig minden olyan távolsági beszélgetést is, amely például a Vivendi két különböző helyi koncessziós területén lévő előfizetője között történik. Amíg a számkiosztás nem történik meg, az ügyfelek gyakorlatilag nem válthatnak társaságot.

S bár az MTI információi szerint a számkiosztással kapcsolatos rendelet december 23-ig megjelenik, ettől még a helyi koncesszióval rendelkező távközlési társaságok sem lesznek képesek a Matáv volt monopolterületén belföldi távolsági és nemzetközi hívásokat lebonyolítani.

Harminc nap az engedélyezés

Ahhoz ugyanis, hogy egy távközlési vállalat országos szolgáltatást indíthasson, ezt be kell jelentenie a Hírközlési Felügyeletnek (HíF), s ezt a hírközlési törvény értelmezése szerint leghamarabb december 23-án tehetik meg az érdeklődő szolgáltatók. Ehhez a hasonlóan kell eljárniuk az előtétszám, az úgynevezett prefixszel kapcsolatban is.

A szabályok szerint a bejelentést követően a szolgáltatók leghamarabb 30 nap múlva akkor kezdhetik meg a szolgáltatást, ha a felügyelet ezt nem kifogásolja. Márpedig a legközelebbi 30 napos határidő január 23-án jár le.

Rendkívüli munkanap a HíF-nél

Az MTI információi szerint a HíF minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a piaci verseny mihamarabbi megindulását. Bizonyítja ezt az is, hogy a felügyelet a számkiosztásra és a távbeszélő-szolgáltatások megkezdésére vonatkozó bejelentések mihamarabbi befogadása érdekében december 23-án 10 és 12 óra között rendkívüli munkanapot tart.

Részben más okokból, de hasonló a helyzet a helyi beszélgetést illetően is: itt az alapvető problémát az jelenti, hogy még nem készült el a helyi hurok, vagyis az előfizető lakásában végződő réz érpár átengedésre vonatkozó, a HíF által elfogadott referenciaajánlat. Ez a referenciaajánlat fogja ugyanis tartalmazni, hogy miképpen és mennyiért juthat például a Matáv területén egy alternatív szolgáltató az előfizetői végpontokhoz.

Nem fogadták el a Matáv referenciaajánlatát

E dokumentumnak első változatát ugyan a Matáv már elkészítette, ám a HíF döntőbizottsága nem fogadta el, s november 19-én elutasította. A Matávnak az elutasítás kézhezvételét követően 30 napja van arra, hogy benyújtsa új referenciaajánlatát. Ez a határidő e hét végén jár le. Ha ez sem felel meg a HíF elvárásainak, akkor a felügyelet már nem utasítja újabb ajánlat készítésére a Matávot, hanem életbe lépteti a hatóság által jónak tartott feltételek szerinti referenciaajánlatot.

Szakértők szerint kezdetben a szabályozási feltételek megléte esetén is csak az üzleti és a nagy forgalmú ügyfeleknek lesz majd előnyös a piacnyitás, míg a helyi telefonforgalmat tekintve egyelőre semmi sem változik. Egyrészt azért, mert az úgynevezett alternatív szolgáltatók közül több, mint például az üzleti területen érdekelt PanTel Rt. és a Novacom Kft. meg sem jelennek a lakossági piacon. A PanTel már korábban bejelentette: közvetlenül nem, csak a társszolgáltatók által kezelt hívások közvetítőjeként vesz részt a lakossági szolgáltatásokban.

Olcsóbb nemzetközi hívások

A társaság álláspontja szerint a liberalizáció hatásaként nem várható drámai árcsökkenés, ugyanakkor az internetprotokoll alapú (Voice over Internet Protocol - VoIP) távközlés további elterjedése 15-20, vagy ennél még nagyobb áresést hozhat a nemzetközi távbeszélő-szolgáltatásban.

A hagyományos, vezetékes nemzetközi és távolsági forgalomban szintén jelentős ármérséklődésre számítanak a szakértők: a csökkenés mértéke bizonyos relációk esetében elérheti a 30-40 százalékot is. Különösen igaz lehet ez a nemzetközi hívásokra, hiszen ezeken jelentős haszon van. Az elemzők szerint az áresés már csak azért is gyorsan bekövetkezik, mert a jelentős haszonszerzés lehetősége miatt a belföldi távolsági és a nemzetközi hívások lesznek azok a területek, ahol a Matávnak leghamarabb, már a jövő év első hónapjaiban versenytársai támadnak.

Változatlan helyi árak

A helyi telefonforgalmat illetően a már vázolt szabályozási akadályokon túl azért sem várhatók különösebb változások, mert azok a cégek - így például a helyi koncessziós szolgáltatási jogosítványokkal rendelkező Vivendi Magyarország - amelyek egyáltalán megcélozzák a lakossági szegmenst, kezdetben kizárólag a távolsági és nemzetközi hívások területén akarnak versenyre kelni a Matávval.

Évekig várni kell a versenyre

Elemzők szerint a helyi hívások piacán leghamarabb néhány év alatt alakul ki verseny. Részben azért, mert itt nemcsak szabályozási, hanem technikai feltételei is vannak a piaci versenynek: mivel a szabályozás mérsékelten infrastruktúra alapú, a jövőbeni szolgáltatóknak a Matáv hálózatához három ponton is csatlakozniuk kell, s ennek kiépítése nemcsak időbe, hanem pénzbe is kerül.

A december 23-i piacnyitás elsősorban a Matávot érinti, mivel a május 12-ig, illetve május 25-ig, valamint november 22-ig a saját piacukon még koncessziós védelmet élvező helyi szolgáltatók ettől a naptól kezdve elvileg bármikor beléphetnek a legnagyobb szolgáltató piacára. Míg fordítva ugyanez később, csak helyi koncessziók lejárta után következik be.