Dezső
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megvizsgálják a szoftverszabadalmak hatását

2004.09.14. 17:40
A számítógéppel megvalósítható találmányok szabadalmazhatóságáról szóló brüsszeli irányelv-javaslattal kapcsolatban eljárást kezdeményez az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága.
A távközlési bizottság európai integrációs albizottsága szeptember 7-i ülésén nem tudott állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy Magyarországnak fenn kell-e tartania támogató szavazatát a szoftverszabadalmakat szabályozó uniós irányelvvel kapcsolatban vagy vissza kell vonnia azt. A múlt heti vitában két egymással ellentétes álláspont hangzott el az irányelvet illetően, és kiderült, hogy a kormányon belül sem teljes az egyetértés az irányelvvel kapcsolatban.

Bizonytalan helyzet

A szeptember 7-i vitában egyfelől elhangzott, hogy az irányelv elfogadását követően sem változik lényegesen a jelenlegi helyzet, tehát nem vezetik be, illetve nem terjesztik ki a szabadalmi oltalmat a szoftverekre Európában. Ugyanakkor a múlt heti ülésen több informatikai szervezet képviselője azt mondta, hogy helytelenül cselekedett Magyarország akkor, amikor az európai uniós versenyképességi tanács májusi ülésén támogatta az irányelv elfogadását. Több hozzászóló úgy nyilatkozott, hogy az irányelv szövege nem egyértelmű, lehetőséget ad a szoftverszabadalmak bevezetésére, és ezáltal a nagy nemzetközi vállalatok tovább erősíthetik monopolhelyzetüket, míg a kisebb szoftverfejlesztők jelentős hátrányt szenvedhetnek el.

Az informatikai és távközlési bizottság a keddi ülésén nem nyitotta meg újra a tartalmi vitát, ám a Külügyminisztérium képviselőjét meghallgatta az azóta történtekről. Elhangzott, hogy a kormány a múlt héten ugyan tárgyalt a számítógéppel megvalósítható találmányokkal kapcsolatos irányelvről, de nem hozott határozatot. A Külügyminisztérium képviselője elmondta, hogy az irányelvvel kapcsolatban továbbra sincs egységes álláspont a kormányon belül. A bizottság tagjai egyhangúan eljárás megindítását kezdeményezték e kérdésben.

Magyar érdekek

A kormány a múlt héten úgy foglalt állást, hogy készüljön tanulmány arról, milyen hatással lenne a magyar gazdaság versenyképességére az irányelv elfogadása. A kormányülésen szó volt arról is, hogy az irányelvvel kapcsolatos vitában olyan nyilatkozatot kell tenni, amelyben tükröződnek a piaci szereplők, ezen belül különösen a kis- és középvállalkozások érdekei.

Szabó István (Fidesz), a bizottság európai integrációs albizottságának elnöke elmondta, hogy még senki sem kezdeményezett európai uniós ügyekkel kapcsolatos eljárást Magyarországon. Hozzátette: az eljárás megindítása után a házelnök dönt arról, hogy a kérdés megtárgyalására melyik bizottságot jelöli ki főbizottságként. A főbizottság ezt követően lefolytatja a vitát, majd állást foglal az ügyben, és döntéséről a kormánynak is tárgyalnia kell. Ha a kormány nem fogadja el a bizottság határozatát, akkor ezt az Országgyűlés előtt kell megindokolnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!