Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

900 milliót kaszált be jogtalanul a T-Mobile?

2005.11.23. 15:10
Visszamenőleg el kell számolnia nagykereskedelmi összekapcsolási díjaival, és 150 millió forintos bírságot kell fizetnie a T-Mobile Magyarországnak a Nemzeti Hírközlési Hatóság tanácsának döntése szerint. Az NHH szerint a szolgáltató magasabb átlagárat használt, mint amennyit júliusban meghatározott.

Nem felelt meg az üzleti tisztesség követelményének, a többi szolgáltatót indokolatlan többletkiadásra kötelezte, súlyosan megsértette az elektronikus hírközlési tevékenységet végzők érdekeit a T-Mobile, és a jelentős piaci erejű szolgáltató ezzel korlátozta a piaci versenyt, állítja a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerdai sajtóközleménye.

Az NHH tanácsa szeptember közepén indított felügyeleti vizsgálatot a T-Mobile Magyarországnál, mert felmerült a gyanú, hogy a cég nem megfelelően érvényesíti nagykereskedelmi összekapcsolási díjaiban a tanács júliusi határozatában megállapított átlagárat. Ezt a díjat a bejövő hívások után számlázzák ki a szolgáltatók a másik félnek. Az NHH megállapította, hogy a T-Mobile percenként 1,43 forinttal magasabb végződtetési átlagdíjat határozott meg a beszédcélú szolgáltatás esetében. Az NHH 27,17 forint per perces átlagot adott meg.

Közel 900 millió forint jogosulatlan árbevételt ért el június és szeptember között a T-Mobile a többi szolgáltató és a fogyasztók kárára, írja az NHH közleménye, ezért döntött a tanács a nagy összegű, 150 millió forintos bírság kiszabásáról, illetve arról, hogy a mobilcég haladéktalanul számoljon el az érintett szolgáltatókkal, és alkalmazzon végre megfelelő díjakat.

A tanács bejelentette, hogy a jövőben újra megvizsgálja, hogy a határozatát betartják-e a cégek. A T-Mobile kommunikációs osztálya megkeresésünkre elmondta, hogy egyelőre nem kommentálják a döntést.

Az NHH átlagárai
Az NHH Tanácsának júliusi határozatai szerint a 2004. decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile Magyarország Rt.-nek és a Pannon GSM Távközlési Rt.-nek egyaránt 10,38 százalékkal, a Vodafone Magyarország Rt.-nek pedig 16,48 százalékkal kellett csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját. A határozatok szerint a T-Mobile-nak 27,17 Ft/perc, a Pannon GSM-nek 29,44 Ft/perc, a Vodafone-nak pedig 32,61 Ft/perc végződtetési átlagdíjat kell alkalmaznia és így a legnagyobb és a legkisebb szolgáltató által alkalmazott összekapcsolási díjak közötti különbség 20 százalékra csökkent. A júliusban meghozott határozatok az NHH Tanácsának a költségalapú díjak alkalmazását, valamint az ezen díjak számítását alátámasztó költségmodellek benyújtását előíró 2005. januári határozata alapján 2005. május 25-től kötelezték a szolgáltatókat a megállapított végződtetési átlagdíjak alkalmazására.